Skocz do zawartości

nie odpala po wymianie głowicy


Gość KAJMAN
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam taki problem ,dałem do warsztatu moją Astrę G 1,6 16V na wymianę głowicy ,głowicę dałem drugą po regeneracji, mieli tylko zamienić ( stara miała wypalony zawór ), oczywiście dałem kompletny rozrząd z pompą wody, nowe śruby do głowicy komplet uszczelek olej, filtry itd, dzisiaj po wielkich trudach i zmaganiach od środy, mogę odebrać samochód, tj.3 dni robocze ! , na miejscu okazuję się że samochodu nie można odpalić , komputer pokazuje błąd 1230 Uszkodzenie w obwodach przekaźnika pompy paliwa / przekaźnika zasilania sterownika oraz po włączeniu zapłonu słychać terkotanie przekaznika tego pod maską (kolor fioletowy) ,świeci się kontrolka samochód z kluczykiem, chłodniczka z wiatraczkiem oraz również załączają się obydwa wentylatory ,silnik jest od 3 dni zimny !, rozrusznik kręci ale nie odpala ? możę Wy będziecie mądrzejsi od tych nie douczonych mechaników , oni tylko po głowach się drapią i nie wiedzą co to może być ? proszę o podpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

swiecenie kontrolki chlodnicy z wiatrakami i załączanie wentylatorów to obiaw niskiego poziomu płynu chłodzącego bądź źle wpiętej kostki na czujniku komputer awaryjnie załącza wentylatory w celu uniknięcia przegrzania problem z odpaleniem po zmianie głowicy może być spowodowany źle złożonym rozrządem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

do sprawdzenia ustawienie rozrządu, posprawdzaj połączenia kablowe czy są dobrze wpięte, czy wszystkie masy są przykręcone, czy wtyki sterownika silnika są dobrze wpięte a szczególnie czy nie pokrzywili pinów w tych wtyczkach od sterownika silnika.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie ,nareszcie Asterka bryka jak szalona , po przyjechaniu elektronika z komputerem i podłączeniu okazało się że sterownik silnika nie ma masy, panowie urwali przewód a właściwie przerwany był w izolacji i nie było widać , tak że na razie jest wszystko ok, dziękuję za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.

 

[ Dodano: 2017-08-16, 17:45 ]

Witam ponownie ,dzisiaj sprawdziłem błędy w samochodzie i wyszedł błąd 0130 Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy ? wczoraj gościu wykasował wszystkie błędy a dzisiaj się pojawił ten jeden błąd , świeci się kontrolka chłodnicy z wentylatorem ale tylko po włączeniu zapłonu , po odpaleniu gaśnie i nie świeci się nic , proszę o sugestie co to znowu może być ,czy ta sonda do wymiany i nie wiem która bo są dwie ?

jeszcze doszedł jeden problem po odpaleniu silnika gaśnie natychmiast, przy ponownej próbie uruchomienia trzeba pokręcić dłuższy czas i wcisnąć pedał gazu , jak już odpali to jest wszystko ok, co to znowu za cholera może być, a już się cieszyłem że sobie trochę pojeżdżę bez problemów ? nie świeci się check.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.