Skocz do zawartości

uszczelka miski olejowej, cieknie

Gość slawek7

Rekomendowane odpowiedzi

Gość slawek7

Mam mały problem. nie mogę sobie poradzić z uszczelnieniem miski olejowej w silniku Z12XEP.

Uszczelkę wymieniałem już po raz trzeci i dalej mam jakiś wyciek, widać że coś się sączy. Uszczelniacze wału są zweryfikowane i są OK. Jak dotąd nie dawałem żadnego silikonu na uszczelkę bo fabryka też nie daje i u nich jest dobrze. Powierzchnie są wyczyszczone, płaskie i tak sprawdzone że wydawało się że już nie będzie problemu, a jednak.

Zresztą silikonu bałem się dawać bo ssanie oleju jest poprzez smok wkręcony do miski i poprzez miskę leci olej do pompy więc w tych okolicach połączenia miski z pompą może być problem.

Czy może mi ktoś poradzić jak sobie poradzić i jak Wy to rozwiązujecie?

Używałeś takiej uszczelki jak na zdjęciu

ws_serve_pic.php?n=13131518151860354314152020191363001411414838&i=1413111516171114141511141613&s=ulb9a1f9dgaemhboqs01edl866

jeśli tak to musi trzymać w tych czarnych paskach jest uszczelniacz który po dokręceniu uszczelnia miskę, dobrze sprawdź czy miska przylega do bloku silnika może być jakaś głęboka rysa czy coś innego.

Powiem tak jeśli wszystkie chwyty zawodzą posmarował bym uszczelkę cienką warstwą masa uszczelniającą, przykręcił i odczekał bym by masa wyschła potem olej i jazda ;-)

Gość slawek7

Zrobił mi sie mały problem po tej wymianie uszczelki miski i nie wiem co mogło się przy okazji stać.

Otóż kokontrolka ciśnienia oleju po dłuższym postoju długo świeci po odpaleniu. Jak sa krótkie przestoje to jest w porządku. Tak jakby olej spływał z układu. Myślałem ze czujnik ale po wymianie nic się nie zmieniło.

Macie jakis pomysł?