Skocz do zawartości

Czy krzywy amortyzator moze powodowac takie objawy ?

Gość pietia2208

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pietia2208

Witam wszystkich. Szukam pomocy bo mam problem z moim matizem.

A więc od początku. Jakiś czas temu kupiłem matiza. Fajnie nim mi się jeździło do póki nie okazało się ze w aucie trzeba zmienić przednie zawieszenie i hamulce.

Więc postanowiłem to wymienić

Wymienilem: Klocki, tarcze hamulcowe, przednie łożyska , lewą zwrotnice, wachacze, końcówki drążków, stabilizator i jego gumy.

Po tej naprawie jeździłem kilka tygodni aż zobaczyłem że kierownica jest przekrzywiona do lewej strony i że zdziera mi od środka opony i piszczom na zakrętach.

Więc długo nie myśląc pojechałem na wulkanizacje żeby wymienić opony na Nowe. Po wizycie w wulkanizacjii udałem się na diagnostykę żeby ustawili mi zbieżność.

Przed ustawieniem mi zbieżnosci przeczepali mi przednie zawieszenie i stwierdzili że nie ma żadnych luzow. Stwierdzili też że zbieżność jest rozzbieżna i i ustawili tak jak należy, nawet kierownica była prosto.

Ale wracając do domu po diagnostyce , poczułem ze auto delikatnie uciekło mi w prawo Ale dalej jechało prosto, a kierownica zrobiła się przekrzywiona do lewej po przejechaniu pewnego odcinka auto znowu uciekło do prawej a kierownica zrobiła się prosto.

Zaniepokojony zjechalem na pobocze by zobaczyć co się dzieje Ale z oględzin wszystko było okay. Więc postanowiłem jechać dalej.

Gdy zacząłem dalej jechać to auto dalej pływało przy zakrętach lub przy nie równej drodze. A kierownica. Była prosto albo jest krzywo do lewej albo prawej. Najbardziej można to odczuć przy nie wielkiej przedkosci jadąc po nie równej drodze.

Po przyjeździe do domu postanowiłem sam sprawdzić czy nie mam luzów na końcówkach okazało się ze nie ma żadnych. sprawdziłem też krzyżak na kolumnie Ale on był też okay.

Co może być przyczyną takich zachowań. ??

Czy to może być wina kolumny kierowniczej. ??

Czy wina leży po stronie przegubów ??

Mogą powiedzieć jeszcze ze matiz ma wspomaganie kierownicy i że nie widać żadnych wycieków oleju ze wspomagania.

Chciał bym jeszcze dodać że jak kupiłem auto to przy wkręcanie lub przy jeździe po wybojach było słychać skrzypienie przy przednim prawym kole.

I jeszcze jedna istotna sprawa po wymianie zawieszenia było słychać dość mocne stukanie jadąc po dziurach czy mocno skracając.

Bardzo proszę o pomoc i za razem bardzo dziękuję. Pozdrawiam wszystkich. :-D.

[ Dodano: 2016-08-12, 20:28 ]

A wiec. Tak jak pisałam w wcześniejszym poście

Problem dotyczy pływania auta po drodze. A mianowicie chodzi mi o to czy przedni lewy amortyzator który jest krzywy może dawać takie objawy ??

32647946a9571a9cm.jpg

c6004c6cfdd0786bm.jpg

Czy taki amortyzator może powodować ze przy jeździe po zakrętach i po nie równej drodze, zmiane geometrii kół i gwałtowne szarpniecie autem w prawo. ??

Oraz czy może powodować że kierownica jak jest prosto to robi się krzywo ??

Czy przez taki amortyzator kierownica po obrocie w lewo lub w prawo nie będzie wracać do punktu zero ??

Czy jeżeli każdy ruch kierownica jest przenoszony na koła to czy mogę wykluczyć uszkodzoną maglownice??

Mnie to nie wygląda na skrzywienie amortyzatora, to że sprężyna tak wygląda to nie problem, ale ja w tych objawach i wizualnie na zdjęciach widział bym konieczności wymiany łożysk amortyzatora, jak one będą zatarte to może być objaw nie powracania kierownicy do punktu zerowego