Skocz do zawartości

sworzeń wahacza odłączanie od zwrotnicy

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie w zwrotnicy nie było pierścienia, a był wykonany nadlew i łożysko mogło wyjść i wejść tylko przodem od strony koła. Od strony koła pierścień był. Po zmontowany łożyska i piasty nic nie lata na boki jak poprzednio. czekam na przegub i do składania.

[ Dodano: 2016-08-20, 20:27 ]

Wymieniłem łożysko w kole przednim, i przy okazji przegub bo po dokładnym sprawdzeniu nadawał się do wymiany.

Ponieważ nie jestem zwolennikiem dokręcania "na oko" tylko zgodnie z tym co producent zaleca tak też skręciłem nakrętkę przegubu (najpierw 120Nm i luzowanie, potem 20Nm i 90st) i tu pojawił się problem (jakby nic nowego)

Dokręciłem o kąt 90st i niesyty otwór na zawleczkę nie pasował. Nie za bardzo chciałem luzować bo to trochę za duży kąt luzowania byłby i trochę się bałem aby luzu nie było więc dociągnąłem mocniej do takiego momentu aby zawleczka pasowała.

Z tym że ten kąt się trochę duży zrobił, ponad 30st. ostro trzeba było się namęczyć aby dociągnąć tyle.

I pytanie czy to w ogóle może tak zostać? Czy nie wystąpią tu zbyt duże naprężenia. to jednak wpływa na bezpieczeństwo i chciałbym mieć 100% pewności że może to tak zostać?

• Odpowiedzi 20
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie