Skocz do zawartości

Montaż żarówki domowej G4 w samochodzie - możliwy?

Gość nycer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów!

Wczoraj będąc na zakupach w markecie natknąłem się na domowe żarówki ledowe 12v G4. Od razu wpadł mi pomysł do głowy, żeby takowe żaróweczki zamontować w samochodzie na światła pozycyjne. Sprawdziłem wymiary no i by pasowały bez problemu, należało by tylko dokonać drobnych modyfikacji, ale mam już na to pomysł.

Myślicie, że jest to możliwe i będzie działać jak należy?

Zapewne zaraz nasunie się wam pytanie dlaczego po prostu nie kupię zwykłych ledów w5w samochodowych. Otóż przerobiłem już kilka rodzajów ledów samochodowych, ale żaden rodzaj mi się nie podobał. Głownie chodzi o barwę - praktycznie zawsze jest błękitna lub jakaś inna bardzo kiepska, pomimo, że zamawiałem ciepłe białe ledy.

Będę wdzięczny za odpowiedzi

Pozdrawiam

Daniel 'nycer'

Będzie działać ale proponował bym żarówkę podpiąć przez stabilizator napięcia np. L7812CV bo wiadomo w samochodzie mamy 14,5 V a żarówka na 12 V więc jest szansa na krótki żywot tej że żarówki.

Dzięki za szybką odpowiedź.

Znalazłem taki stabilizator http://inter-chip.pl/7812-st-2536.html w sklepie niemalże pod moim blokiem, kosztuje 0,80zł czyli bajka, ale nasuwa mi się jedno małe pytanko. Dlaczego są tam aż 3 styki? jak to podłączyć?

ok, sprawdziłem u wujka google sposób podłączenia, no i troszkę mój pomysł ucierpiał :) trudno to będzie sensownie połączyć, ale jeszcze to przemyślę i być może coś nawet wymyślę :)

Nie mniej jednak dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Stabilizator przykręć wraz z środkową noga do blachy będzie miał dobre chłodzenie a potem to już łatwizna do jednej nogi czyli do wejścia podłączyć kabel z instalacji a na wyjście stabilizatora do żarówki ;-)

Pomysł dobry, ale wolałbym nie ciąć fabrycznej instalacji, żeby dolutować stabilizator, ale nie mówię, że tak nie zrobię. Przemyślę to jeszcze :)

A jeszcze mam takie pytanie: czy owy stabilizator musi być przykręcony do blachy? czy nie jest to konieczne?