Skocz do zawartości

brak zaplonu po wymianie lancucha

Gość colvers07

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich.. mam dosc duzy problem z zaplonem, nikt nie umie miz tym pomoc. mam vectre c poliftowa z benzynowym silnikiem 2.2 direct. problem polega na tym ze; koledze wracajacemu z kads tam zlamal sie slizg od lancucha rozrzadu, zacholowal samochod do domoroslego mechanika ktory rozkrecil glowice itp. miedzy czasie odkupilem ten samochod od kolegi , mechanik zbyt dlugo zwlekal z naprawa wiec zabralem samochod do siebie, wszystko szlo super z poskladaniem rozrzadu itp. podlachylem zasilanie do silnika wszystko sie zgadza wszystkie wtyczki na swoim miejscu, masa tam gdzie ma byc , ale okazalo sie ze samochod nie zyje. dziala tylko radio swiatle i sterowanie szyb. sprawdzalem bezpieczniki przekazniki i nic wszystko sprawne a nie dziala, samochod nie reaguje na przekrecenie kluczyja. ludzie pomocy pierwszy raz sie spotykam z czyms takim, juz ne mam pojecia co jest.

Czy po przekręceniu stacyjki świeci się check engine?

Jeżeli nie, to brakuje masy na sterowniku silnika. Z instalacji wychodzi czarny przewód z oczkiem, który ma być podłączony do obudowy sterownika silnika, jeżeli jest podłączony gdzie indziej, nie będzie kontrolki check.

Przydało by się też podłączyć auto pod komputer i sprawdzić czy nie ma jakichś dodatkowych błedów.

Akurat takiej Vectry nie robiłem, ale miałem Tigre z 2007 z identycznym obiawem po wymianie silnika. Chłopaki z innego warsztatu podłączyli masę na uchwyt EGR i auto nie paliło. Przełozenie masy załatwiło sprawę.

ta masa ma byc przykrecona na srodku tego sterownika. i tez tam jest. nie swieci sie zadna kontrolka . za pomoca obd2 nie mammozliwosci sie podlaczyc gdyz nie laczy sie z komputerem, kosci w stacyjce tez sa cale

Gość colvers07

nic to nie dalo. ma moze ktos schemat elektryki do tego auta? cos w pdf. bylbym wdzieczny