Skocz do zawartości

szarpanie na benzynie

Gość sosik1111

Rekomendowane odpowiedzi

witam jużmam dość swojej zośki - odpala bez problemu zimna ciepła - jadąc zimny na benzynie szarpie jak chol-ra przełączy sie na benzyne idzie jak burza pali okoł 10 litrów gazu przełaczając recznie na benzyne jak jest ciepła to idzie jak burza do 100 km a potem szarpie . jak odpale go ciepłego na benzynie to ruszając szarpie tak z minute jazdy potem ok . czasami zapala sie czek po odczytaniu błedu wyskakuje bład sądy lambda zbyt niskie napięcie obwodu sondy jeśli ktoś miał taki problem lub wie co może być winą tego to bardzo prosze o porade zgóry dzieki

[ Dodano: 2016-01-28, 20:14 ]

dodam że wczesniej miałem coś takiego że jak wolno wciskałem gaz to jechała na benzynie ok ale jak przełączyłem na kolejny bieg i puściłem noge z gazu i wcisnołem spowrotem auto zaczeło szarpać

Podobny temat jest tu wałkowany na okrągło, skoro na gazie jedzie dobrze a na benzynie nie to winą jest sama instalacja LPG źle wyregulowana, nie wiem jaki tam masz silnik ale 10L gazu to stanowczo za mało, masz bardzo ubogą mieszankę i sterownik silnika zapamiętuje te ustawienia i potem świruje na benzynie do tego stopnia że masz takie efekty, możesz jeszcze mieć czujnik temperatury uszkodzony ale to raczej odpada ale warto sprawdzić.

witam silnik to 1.8 116km pali 10 litrów gazu + benzyna zimąlatem spalanie gazu wzrasta do 12- 13 litrów . czy chodzi ci oczujnik który jest w obudowie termostatu jeśli tak to jest wymieniony z termostatem . jak mozna go sprawdzićczy jest dobry ? jak byłem na przeglądzie gazu to po podpieciu kompa czas wtrysku gazu jest prawie taki sam jak benzyny wynosił 3.7 a benzyny 3.6

czas wtrysku gazu jest prawie taki sam jak benzyny wynosił 3.7 a benzyny 3.6

Ważne by było wiedzieć jaki był czas wtrysku benzyny przed założeniem LPG albo podczas pierwszej regulacji, bo to że teraz jest podobny nie znaczy że jest zwichrowany przez instalację LPG, musiał byś pojeździć troszkę na samej benzynie tydzień lub dwa wtedy ECU silnika wróci do normy i potem dopiero zrobić regulacje LPG, jest taka zasada by dobrze wyregulowywać LPG silnik musi prawidłowo jeździć na benzynie w przeciwnym wypadku są takie jaja jak masz teraz.

tu masz poradnik jak sprawdzić czujnik temperatury

http://forum.samnaprawiam.com/silnik-sprawdzanie-czujnikow-osprzetu-silnika-vt974.htm?highlight=osprz%EAt+czujniki

witam Grzes997 dziśstwierdziłem że pojeżdze tydzień na benzynie ale sie nie dało ; po przejechaniu kilku kilometrów zapalił sie czek musiałem przełączyć na gaz bo nie szło jechać na benie jak zgasł czek przełączyłem na benzyne i dalej jazda i znowu to samo zapala sie czek i znów jazda na gazie i tak w koło . podjechałem do mechanika podpioł kompa i pokazało błedy P0130 i P0135 jaki pomysł na to?

to znaczy bo mam tylko jedną sonde na kolektorze wydechowym . dodam że jak jeżdziłem na gazie to czek czasami też sie zaplał zimą bardzo rzadko a latem troszke cześciej

witam dzis na szrocie znalazłem sonde wtyczka od niej pasuje do mojej zosi tylko kolor jednego przewodu jest inny jest biały żółty czerwony czarny a u mnie jest biały zółty szary i czarny może ktoś podpowie czy ona bedzie działać i czy nic sie nie stanie jak jak ją podłącze . sonda wisiała na półce pokolorach podejrzewam że to jest od omegi