Skocz do zawartości

Silnik nie odpala - brak iskry i paliwa na wtryskiwaczach

Gość elmer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wymieniałem uszczelkę pod głowicą w Matizie. Przed tą czynnością silnik normalnie odpalał i prawie normalnie pracował. Prawie normalnie, bo uszczelka ta dawała o sobie znać. Mniejsza z tym.

Wszystko poskładałem tak jak powinno być, rozrząd ustawiony.

Próba odpalenia i nic, rozrusznik kręci, ale silnik nie ma nawet oznak jakichkolwiek chęci odpalenia, nawet nie czmychnie, nie pierdnie.

Sprawdzam świecę (założone nowe wraz z przewodami WN). Na świecach nie ma iskry oraz są suchę po czym wnioskuję, że wtryskiwacze paliwa nie podają.

Pompa paliwa załącza się tak jak powinna i po chwili wyłącza, kontrolka check engine też gaśnie po chwili.

Wyczytałem na elektrodzie, że przyczyną może być uwalony moduł w rozdzielaczu zapłonu, tylko tam ludzie pisali o trochę innych problemach, właściwie pisali tylko o braku iskry i niezałączającej się pompie paliwa co u mnie nie występuje.

Do cewki WN idą dwa kable:

- czerwony plus po stacyjce (to napięcie jest)

- zielony

Między zielonym a czerwonym przewodem występuję napicie nieco poniżej napięcia akumulatora, ale tylko w czasie gdy pompa paliwa nabija ciśnienie, gdy się tylko wyłączy to napięcie to maleje do ok. 3,6 [V].

Poradzicie coś ?

No to lipa. Nie mam oscyloskopu. Mam jeszcze dwa rozdzielacze to podmienie i sprawdze.

Jak wszystkie będą uwalone to w Chorzowie znalazłem moduł Mando za ok. 80zł.

[ Dodano: 2015-11-15, 20:25 ]

No i okazało się, że to wina modułu zapłonowego. Wymieniony na nowy i silnik ładnie chodzi.