Gość autominus Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Witam, Mam mały problem z samochodem Opel Kadett E, ponieważ gdy na prasującym silniku wyjmę bagnet od oleju, to wydobywa się z niego biały dym. Na bagnecie brak śladów wody. W zbiorniczku cieczy chłodzącej również nie ma śladu oleju i nie występuje tak zwane bomblowanie. Pod korkiem wlewu oleju pojawia się kremowa maź (może być to spowodowane tym, że jeżdżę na krótkich odcinkach, średnio 6-8km). Wykonałem pomiar kompresji: Cylinder 1: 11,5 kg/cm2 Cylinder 2: 10,5 kg/cm2 Cylinder 3: 11,5 kg/cm2 Cylinder 4: 11,2 kg/cm2 Podejrzewałem początkowo pierścienie, ale silnik ma moc, nie dymi na niebiesko i ma dobrą kompresję. Obecnie w zbiorniczku wyrównawczym ubywa płynu, a uszczelka pod głowicą zaczęła z przodu silnika przeciekać (przepuszcza olej) i przymierzam się do jej wymiany. Wspomniana na początku maź z pod korka oleju powstaje również w odmie pomiędzy pokrywą zaworów ,a gaźnikiem do którego jest zasysana/pchana przez ciśnienie. Na filtrze powietrza i gaźniku są widoczne ślady oleju. Jednak zastanawiam się cały czas, czy dymienie z bagnetu może być spowodowane tylko przez uszkodzoną uszczelkę, czy jednak będę musiał również wymienić pierścienie? Z góry dziękuję za pomoc.   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/6593-kadett-e-bia%C5%82y-dym-z-bagnetu-oleju/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Pierścienie się wymienia w przypadku: - pobierania oleju przez silnik - słabej kompresji - przegrzania silnika (profilaktycznie)   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/6593-kadett-e-bia%C5%82y-dym-z-bagnetu-oleju/#findComment-36579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi