Skocz do zawartości

opel astra f probem z odpaleniem na zimnym silniku


Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich forumowiczow od paru dni mam problem z asterka.

Otoz jak krece zimnym silnikiem to auto ledwo odpala...objawy podobne do rozladowanego akumulatora...z poczatku myslalem ze to alternator, ale zadna kontrolka sie nie swieci..potem ze rozrusznik..tylko sek w tym ze na cieplym silniku (90st.) kreci normalnie na dotyk.

Prosilbym o pomoc w ustaleniu usterki, wyczytalem gdzies ze winowajca moze byc czujnik temperatury cieczy chlodzacej jesli tak to gdzie go mam szukac? z gory dzieki za pomoc

 

[ Dodano: 2015-09-06, 15:45 ]

odswiezam... mam pytanie przy okazji ponoc w asterce f sa 2 czujniki temperatury, jeden podaje temperature ktora widac na desce a drugi podaje wartosc do komputera ten pierwszy jest z lewej strony ale za cholere nie wiem gdzie szukac tego co podaje do CPU auta moze ktos pomoc?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co ma czujnik temperatury do intensywności kręcenia rozrusznika, nie wiem jak sprawdzałeś stan akumulatora i alternatora ? ja tu stawiam albo na koniec akumulatora lub samego rozrusznika ale prędzej na akumulator gdyż jak jest silnik zimny czyli po dłuższym postoju może akumulator się rozładowywać przez wewnętrzne zwarcie w celach a jeśli silnik odpala normalnie przy temperaturze 90 stopni to śmiem domniemywać że przejechałeś jakiś tam odcinek drogi na którym akumulator się doładował.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

grzes hmm akumulator jest nowy (prawie roczny) ta sytuacja miala miejsce z dnia na dzien czyli w poniedzialek powiedzmy ok wszystko (13st. rano) a we wtorek juz takie jaja byly przy podobnej temperaturze otoczenia...jutro zamienie aku z innego auto i bede wiedzial czy to jego wina.

alternator postaram sie sprawdzic we wlasnym zakresie...

 

a czy jak rozrusznik jak jest na wykonczeniu to niezaleznie od temperatury silnika powinien "mulic" przy zapalaniu? nie wiem pytam sie...

co do czujnika temperatury ktury daje sygnal do ecu to ponoc w asterce jest gdzies pod wtryskiem i odpowiada za ssanie..poprawcie mnie jesli sie myle

 

[ Dodano: 2015-09-26, 23:32 ]

witam mialem odpisac wczesniej.. grzes miales racje wina aku w serwisie podpieli pod tester i pokazalo 0.77 czegos tam...nie znam sie nowy aku po klopocie dzieki:) pozdrawiam

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania