Skocz do zawartości

Tłoki....20SEH, 20SE, C20NE

Rekomendowane odpowiedzi

Wrzucic tłoki z NE na mocniejszych korbach czy lepiej wstawic tłoki z XE?

zależy od tego co chcesz osiągnąć

jeśli ma być głowica z 16v to obowiązkowo musiałyby być tłoki z xe, bo mają kieszonki na zawory wyfrezowane - przy tłokach z ne niestety albo będzie ci klepał tłok w zawory albo podwójną uszczelkę musisz dać, ale wtedy odprężasz silnik i nic nie zyskujesz

jeśli masz górę z 8v to tłoki z xe doprężą ładnie silnik, ale z kolei może być problem ze spalaniem stukowym - zbyt wysoki stopień sprężania może to powodować

motronic 1,5 jest za kiepski i nie poradzi sobie z tym, bo nie ma czujnika spalania stukowego

czujnik stuku jest dopiero od motronica 2,5 chyba że osprzęt i wiązkę weźmiesz z omegi B x20se - to jest 2,0 8v z czujnikiem stuku

moje zdanie:

przytarty tłok i w dodatku jajowaty do świeżo zrobionego bloku to porażka

rozważałeś zakup nowych tłoków?

po 55zł sztuka widziałem kiedyś na allegro, gość miał ich chyba ze 20 sztuk, nieużywane

jak masz na nowo zrobiony blok to daj nowe tłoki i nowe pierścienie - bedziesz miał wieczny silnik, a inwestycja aż tak bardzo nie boli - pierścienie goetze chyba 160/komplet, nowe tłoki z xe 220zł//komplet

do tego korby z xe, wiązka i komp co ma czujnik stuku i masz szanse wyjść z 8v na jakieś 130-140kM a to niezły wynik

oczywiście to tylko moje prywatne zdanie - ja bym szedł w tą strone, zrobisz jak uznasz za słuszne ;-)

https://forum.samnaprawiam.com/topic/614-t%C5%82oki20seh-20se-c20ne/page/2/#findComment-2677

Gość szymon 1587cm3
przytarty tłok i w dodatku jajowaty do świeżo zrobionego bloku to porażka

nigdy nie miałem nowych tłoków w rece, ale z tego co pytałem kilka osób i czytałem w necie to kazdy tłok ma lekki owal, nawet nowy ze sklepu nie jest idealnie okragły.

55zł to niezła cena, masz jakies namiary na goscia?

https://forum.samnaprawiam.com/topic/614-t%C5%82oki20seh-20se-c20ne/page/2/#findComment-2682

zią... ciężko będzie

widziałem to zeszłego lata jak kończyłem kolorowego rzeźbić

a c o do owalu:

owszem, mogą mieć jak napisałeś LEKKI owal, ale nie jajo z rozbieżnościami 0,25mm

ja bardziej obstawiam rozbieżności rzędu max 0,1mm ale nie znam fabrycznych danych dopuszczalnych

https://forum.samnaprawiam.com/topic/614-t%C5%82oki20seh-20se-c20ne/page/2/#findComment-2683