ArKos Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 Wrzucic tłoki z NE na mocniejszych korbach czy lepiej wstawic tłoki z XE? zależy od tego co chcesz osiągnąć jeśli ma być głowica z 16v to obowiązkowo musiałyby być tłoki z xe, bo mają kieszonki na zawory wyfrezowane - przy tłokach z ne niestety albo będzie ci klepał tłok w zawory albo podwójną uszczelkę musisz dać, ale wtedy odprężasz silnik i nic nie zyskujesz jeśli masz górę z 8v to tłoki z xe doprężą ładnie silnik, ale z kolei może być problem ze spalaniem stukowym - zbyt wysoki stopień sprężania może to powodować motronic 1,5 jest za kiepski i nie poradzi sobie z tym, bo nie ma czujnika spalania stukowego czujnik stuku jest dopiero od motronica 2,5 chyba że osprzęt i wiązkę weźmiesz z omegi B x20se - to jest 2,0 8v z czujnikiem stuku moje zdanie: przytarty tłok i w dodatku jajowaty do świeżo zrobionego bloku to porażka rozważałeś zakup nowych tłoków? po 55zł sztuka widziałem kiedyś na allegro, gość miał ich chyba ze 20 sztuk, nieużywane jak masz na nowo zrobiony blok to daj nowe tłoki i nowe pierścienie - bedziesz miał wieczny silnik, a inwestycja aż tak bardzo nie boli - pierścienie goetze chyba 160/komplet, nowe tłoki z xe 220zł//komplet do tego korby z xe, wiązka i komp co ma czujnik stuku i masz szanse wyjść z 8v na jakieś 130-140kM a to niezły wynik oczywiście to tylko moje prywatne zdanie - ja bym szedł w tą strone, zrobisz jak uznasz za słuszne   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/614-t%C5%82oki20seh-20se-c20ne/page/2/#findComment-2677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szymon 1587cm3 Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 przytarty tłok i w dodatku jajowaty do świeżo zrobionego bloku to porażka nigdy nie miałem nowych tłoków w rece, ale z tego co pytałem kilka osób i czytałem w necie to kazdy tłok ma lekki owal, nawet nowy ze sklepu nie jest idealnie okragły. 55zł to niezła cena, masz jakies namiary na goscia?   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/614-t%C5%82oki20seh-20se-c20ne/page/2/#findComment-2682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 zią... ciężko będzie widziałem to zeszłego lata jak kończyłem kolorowego rzeźbić a c o do owalu: owszem, mogą mieć jak napisałeś LEKKI owal, ale nie jajo z rozbieżnościami 0,25mm ja bardziej obstawiam rozbieżności rzędu max 0,1mm ale nie znam fabrycznych danych dopuszczalnych   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/614-t%C5%82oki20seh-20se-c20ne/page/2/#findComment-2683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi