Gość slawek7 Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Cześć Wyczytałem swego czasu aby świece posmarować albo olejem albo smarem miedziowym przed wkręceniem. Tak tez zrobiłem. Posmarowałem trochę gwint smarem miedziowym. Teraz na youtubie ktoś opowiadał o wkręcaniu świec żarowych i zrezygnował ze smaru miedziowego z uwagi na to że miedź wchodzi w reakcje z aluminium. Pytanie czy to prawda, czy mam czyścić te świece i gwint czy mogę to tak zostawić? Trocheje mnie to przeraziło. Co Wy na to?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Nigdy niczym nie smaruje się gwintu świec. Oczyścić. Miedźka pod wpływem bardzo wysokiej temperatury sklei to. Zanim kiedyś jeszcze zastosujesz czyjś "genialny" pomysł, to poszukaj informacji w sieci a najlepiej zerknij w instrukcję serwisową producenta.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawek7 Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Wieczorem oczyscilem świece i w miarę możliwości gwint. Chyba nic nie bedzie jak jakies resztki zostana bo nie jestem w stanie na100% tego już usunąć. Szmatką i benxyna ekstracyjna zrobilem ile się dało. Spędziłem doxc czasu dzisiaj na pozzukiwaniu informacji ns ten trmat i powiem że 90% wypowiedzi to polecenie smarowania miedziowym lub olejem. Dalej żył bym w nieświadomości gdyby nie film przypadkowy na youtubie. przy okazji uzywana swieca tzn już wkrecona kiedyś dokrecac ręką do oporu a potem kluczem o 45* a nawa do 90* czy tak czy moze to tez bzdura z sieci?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Świece dokręca się momentem 25Nm a nie jakieś kąty. Nie smaruje się ani nic nie robi z gwintem. Tak mówi instrukcja serwisowa GM.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gracz24ha Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Hej tak czytam i zdecydowałem że dodam swoje do tematu . Moim zdaniem świece czasem warto kupić nowe niż bawić się w ich czyszczenia.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi