ArKos Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Głośnik przetwarza poszczególne zakresy w zależności od konstrukcji. Głośniki szerokopasmowe czyli jednomembranowe są uniwersalne, przetwarzają użyteczny dla ucha zakres od ok. 60Hz do ok. 12kHz. Nie są w stanie szerzej przenieść. Konstrukcja głośnika wysokotonowego - malutka membrana, bardzo sztywno zawieszona, pozwala na przenoszenie wysokich częstotliwości, z reguły od 4kHz-20kHz. Basu to nie da. Basowy głośnik ma dużą i miękko zawieszoną membranę, która jest w stanie przenieść najniższe tony, ale nie potrafi wysokich. Basowe najczęściej od 25Hz do 3kHz przenoszą. Sopranów s tego nie będzie. Głośnik 3 drożny to połączenie 3 głośników w jedno. Duża membrana ma nieść niskie, mniejsza średnie a najmniejsza wysokie tony. Pasmo przenoszenia każdego głośnika uzyskuje się stosując filtry, popularnie mówiąc zwrotnicę, czyli element przekierowujący określoną częstotliwość do określonego głośnika. Częstotliwości podziału mogą być różne dla różnych typów głośników, najczęściej 2kHz/5kHz czyli basowy przenosi do 2kHz, średniotonowy 2-5kHz a wysokotonowy od 5kHz. Przecież w google jest multum informacji o car audio i głośnikach.   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/5768-g%C5%82o%C5%9Bniki/page/2/#findComment-32543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arkom Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Jeżeli dobrze zrozumiałem to mają zwrotnicę od jakiegoś zestawu car audio nie ma sensu ich podłączać pod inne głośniki niż z tego kompletu. Mam dwie zwrotnice i walaja mi się po aucie myślałem żeby to założyć do siebie ale właśnie nie wiem czy do nieoryginalnych ( tzn od zwrotnic ) głośników je zakładać. I teraz jeszcze coś zakładając głośnik np trójdrożny bez zwrotnicy jest bezsensownym rozwiązaniem - w takim przypadku lepiej już założyć jaka kol wiek zwrotnicę?/   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/5768-g%C5%82o%C5%9Bniki/page/2/#findComment-32565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi