Gość szymi870 Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Witam , zakupiłem sobie ostatnio butlę po przemysłowym kompresorze z 76r. o pojemności 400l butla jest na dobrą sprawę goła , ma za to wszystkie potrzebne wyjścia: miejsce na zawór bezpieczeństwa : na manometr : wyjście powietrza : mocowania silnika: mocowanie sprężarki : mocowanie zaworu i osuszacza W garażu mam 380V , mam też kilka silników 380v o różnych mocach , manometr nie będzie problemem zastanawiają mnie tylko 4 kwestie: 1.Jaką sprężarkę zastosować ?? Chciałbym kupić coś nowego, tylko jaką wydajność powinna mieć ? 2. Jaki zawór elektryczny ? jaki bezpieczeństwa ? coś takiego : http://allegro.pl/zawor-bezpieczenstwa-gwint-1-4-8-bar-i3962864330.html 3.Jakimi przewodami połączyć to w całość ? Użyć lutowanych rurek miedzianych ? Zakuwanych przewodów gumowych ? 4. Co oprócz wymienionych przeze mnie elementów powinienem zamontować ?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 1 Więc tak silnik minimum 2 KW 2 sprężarka minimum dwa tłoki można kupić coś z używek z samochodów ciężarowych bo koszt nowej przerasta koszt gotowego kompresora 3 zawór bezpieczeństwa z aukcji całkiem ok 4 wyłącznik ciśnieniowy możesz zastosować taki (pochwalę się a co, te zawory wymyślił mój ojciec w czasach wczesnego PRL-u i przysłowiowe qwno za to miał 5 połączenie rurek spokojnie może być w miedzi z lutowanymi końcówkami wytrzymałą robocze ciśnienie brakuje mi tam reduktora ciśnienia oraz zaworu spustowego wody który musi być na dnie zbiornika, od Ciebie zależy jaki zrobisz napęd albo pasek klinowy lub połączenie bezpośrednie ze sprzęgłem   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szymi870 Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Dziękuję za szybki odzew AD 2. Czy takie sprężarki są cokolwiek warte ? http://allegro.pl/sprezarka-v-0-25-pompa-powietrza-kompresor-agregat-i4017282652.html http://allegro.pl/sprezarka-3065-pompa-powietrza-kompresor-olejowy-i4039677869.html Znalazłem fajny sklep niedaleko więc z pozostałym osprzętem problemu nie będzie   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Ta dwutłokowa Ci starczy a jak masz za dużo kasy kup trzy tłoki 700l/min to bardzo dobry parametr, nie będziesz usiał długo czekać na powietrze ale silnik musisz dać odpowiednio większy minimum 3KW   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szymi870 Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Ta 3 tłokowa mnie przekonuje Ciekawe tylko ile wytrzyma, w końcu robiona przez małe chińskie rączki   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Wiesz, starym dobrym sposobem kiedyś było odciążenie samej sprężarki przy starcie, i montowało się zawór jednostronny między sprężarką a zbiornikiem, i on odcinał powietrze ze zbiornika na tłoki, w normalnym przypadku tę funkcję spełniają zawory w głowicy sprężarek ale z jakiej siły musiał użyć silnik by rozruszać tłoki jak na zawory działa ciśnienie rzędu 4 atm, szybciej się zawory zużywają etc a jak jest wspomniany zawór to zawsze rusza na luzie ale to tak tylko z ciekawości Ci napisałem. Jak będziesz dbał o olej oraz filtry powietrza to będzie ok na długie lata i pokusił bym sie o wymianę tych filtrów, ona sa tak małe że godzina pracy i już będzie przepchany zamontował bym trzy filtry z Fiata 126 idealnie się nadają.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi