Skocz do zawartości

Honda Civic VI 5d anglik

Gość iptuss

Rekomendowane odpowiedzi

Wtam, mam kilka problemów z moją Hondzią, VI generacja , 5d anglik 75koników, zamontowane LPG.

Otóż po pierwsze mam kłopoty z obrotami na biegu jałowym, obroty falują - tutaj silniczek krokowy i przepustnica została dokładnie przeczyszczona, jednak mam pytanie, czy pod przepustnicą powinna być jakaś inna uszczelka oprócz tej metalowej? czy może ta metalowa w zupełności wystarczy? Wyczytałem, że powinna być uszczelka kartonowa. Jeżeli już jesteśmy przy przepustnicy, to chciałbym się dowiedzieć, czy w tym modelu Hondzi jest możliwość odblokowania 15 koni poprzez usunięcie zwężki?

Drugi problem, to ciężkie zapalanie na zimnym silniku... Trzeba trochę pokręcić zanim odpali, natomiast na ciepłym pali bardzo dobrze... Po nocy przy odpalaniu czuć benzynę... Co może być tego przyczyną? cofanie się paliwa czy może stawiać na pompkę paliwa?

Bardzo dziękuję za pomoc, może troszkę się rozpisałem,ale chciałem dokładnie przedstawić problem.

Pozdrawiam, serdecznie!

więc rozebrałem jeszcze raz przepustnice i okazuje się że zwężka jest już wyjęta, przynajmniej ja jej nie widzę. Poskładałem dokładnie, nigdzie nie wizę żeby dostawało się lewe powietrze, reset i uczenie Hondzi na nowo. Póki co jest lepiej, ale nie idealnie - obroty ładnie schodzą, tylko spadają prawie do zera i wtedy dopiero odbijają się i stabilizują. Przyśpiesza bardzo fajnie od 1 do 4, ale na 5 już trochę muli. Co ciekawe, zawsze jak porozbieram przepustnice i założę na nowo, Hondzia odpala mi na rys.

Jakieś pomysły? :)