Skocz do zawartości

[Corsa B] Wgięty zbiornik paliwa, a wskaźnik poziomu paliwa

Gość Sap

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Około 2 tyg. temu najechałem pod obciążeniem na większy kamień przez co wgiąłem zbiornik paliwa. Sprawdziłem na kanale jak bardzo ucierpiał - jest lekko wgięty i nie przecieka. Jednak pływak mi zwariował i pokazuje błędnie ilość paliwa w baku. Po zalaniu do pełna wskazówka staje w okolicy 40L (bak 46L) i dość szybko spada co powoduje dezorientację i irytację :)

Pytanie do was: Czy mogę wyregulować pływak - aby mimo wgiętego baku poprawnie mi wskazywał poziom paliwa - czy czeka mnie wymiana zbiornika na nowy?

Zdjęcia zbiornika:

Zdjęcie 1

Zdjęcie 2

Zdjęcie 3

Pozdr.

Czujnika nie wyregulujesz, a i za pewnie pojemność zbiornika się zmniejszyła, ja przed wymiana spróbował bym wyciś zagniecione miejsce przez otwór na pompę paliwa, jednym słowem wyjąc pompę i spróbować czymś nie metalowym wypościć zagniecenie najlepiej do tego mieć trzonek z łopaty i drewniany młotek lub gumowy, pamiętaj żadnych metalowych narzędzi by nie wywołać iskry która zrobi z Twojego baku beczkę a przy okazji może Ci samochód podskoczyć w górę :lol: więc ostrożnie z otwartym bakiem.

Dzięki @Grzes997 za podpowiedź. Wyjeżdżę bak prawie do końca i spróbuję naprostować zbiornik od wewnątrz. Obawiam się, że może pojawić się jakieś pęknięcie przy bardziej ostrych krawędziach wgięcia - bo to stalowy zbiornik. Czy byłoby najlepiej to wtedy załatać: spawaniem, czy innymi środkami? Nowy zamiennik lub używany w świetnym stanie zbiornik kosztuje - jak się rozglądałem - koło 100zł

Klejenie nic nie da paliwo przecieknie spawanie hmm grozi wybuchem choć i takie numery się robiło tyle tylko że bak był zalany wodą do pełna można ewentualnie spróbować lutować a najlepiej kawałek cienkiej miedzianej blaszki wlutować w miejsce pęknięcia, proponuje spróbować tylko te większe zgnioty wyprościć a te ostre krawędzie zostawić to tam aż tak dużo nie wpłynie na pojemność baku i przypominam jeszcze raz o narzędziach stosowanych przy pracach z paliwem zero metalowych elementów drzewo plastik nic więcej.