Skocz do zawartości

Problemy z klimatyzacją w Audi 80

Gość Mieszek

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji iż jest to mój pierwszy post na tym forum pragnę się z wami wszystkimi przywitać.

A więc Witam Wszystkich Forumowiczów sprowadza mnie do was problem z moją klimatyzacją z która walczę od paru dni i przekopałem już wszystkie fora nawet Audi 80 Klub i do tej pory nic nie znalazłem.

Mam Audi 80 B4 2.6 V6 z Klimatronikiem i problem polega na tym ,że podczas nabijania klimatyzacji fachowcy nie dali rady dobić 200 g czynnika ponieważ nie załączała się sprężarka.

Grzebałem się przy tym parę dni i wszystko wygląda tak ,że po odpaleniu samochodu sprężarka włącza się ale tylko na 2-3 sekundy i się wyłącza a potem można ją włączyć dopiero po ponownym zgaszeniu i odpaleniu samochodu i tak samo po 2-3 sek się wyłącza.

Sprawdzałem błędy Klimatronika i wyszły dwa błędy które oznaczają:

22.1 (F118)-Wyłącznik wysokiego ciśnienia gazu klimatyzacji, ciągła przerwa,*22.1 Kompresor pozostaje wyłączony aż wyłącznik się zamknie

29.4 Detekcja poślizgu pasa "hard", sporadycznie

Jak się za to zabrać od czego tu zacząć sprawdzanie ? Mam nadzieje ,że ktoś mi pomoże na tym forum.

Z Góry Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Mieszek.

podczas nabijania klimatyzacji fachowcy nie dali rady dobić 200 g czynnika ponieważ nie załączała się sprężarka.

Ciekawa sprawa, bo nabija się przy wyłączonym silniku...

Ja bym pojechał do bardziej ogarniętych klimiarzy, bo to to mi się coś nie podoba, co oni gadają.

Co do nabijania to w nowszych samochodach nabijają taką maszyną na szybkozłączki,

a u mnie w Audi jest jeszcze stary zawór do którego nie pasują te szybkozłączki z tej nowej maszyny i nabijali mi zwykłą butlą którą kładli na wagę i po wadze sprawdzali ile weszło.

Gość bobekas85

Witam

masz stary typ gazu R12 to tez inne koncowki,ale sa tez króce na gaz r134a. Ale wracając do tematu nie ma takiego czegoś jak "dobicie" gazu. Fachowa obsługa polega na sciągnieciu wszystkiego z układu ,zwazenia ,zrobienie podcisnienia w celu wysuszenia układu, dodaniu oleju i nowego czynnika. Dobijajac z butli nie wiemy ile tego jest w układzie a po cisnieniach nie jestesmy w stanie powiedziec ile dokładnie jest gazu.

Zrob normalna obsługe zeby dowiedziec sie czegos wiecej.Mozesz miec uszkodzona sprezarke, niedrozne przewody lub zatkana dysze rozprezną.

pozdrawiam :mrgreen:

Jeżeli chodzi o nabicie to miałem spuszczony gaz i podczas dodawania nowego czynnika wchodził on do pewnego momentu ale nie weszło wszystko ponieważ powiedzieli ,że nie załącza się sprężarka i musiałby robić nie wiadomo ile czasu próżnie a w tym samochodzie jest tylko jeden zawór.

A wiecie może jak na krótko sprawdzić czy sprężarka jest sprawna ?

Gość bobekas85

podcisnienia wystarczy 10 min. i powinnna wejsc zadana ilosc gazu a normalne stacje nie maja takiego problemu i potrafia nabic gaz bez poddcisnienia.Jeden krociec niczemu nie przeszkadza, dla przykładu renault tez ma tylko jeden.Radze jechac do prof. zakładu

A wiecie może jak na krótko sprawdzić czy sprężarka jest sprawna ?

Podłączyć 12V do kostki cewki kompresora. Tyle że nie będzie to informacja o jej wydajności w sensie ciśnienia, jakie jest w stanie wytworzyć.

Radze jechac do prof. zakładu

Ja bym pojechał do bardziej ogarniętych klimiarzy