Gość zuccom Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Witam serdecznie, Bardzo proszę o pomoc w zlokalizowaniu czujnika ciśnienia MAP. Zakupiłem czytnik kodów błędu w postaci drucika i odczytałem błąd 105 co oznacza z tego co wyczytałem "Nieprawidłowy odczyt z czujnika MAP Poczytałem, że czasami wystarczy przeczyścić złącze i to może pomóc... żadnych problemów z obrotami raczej nie mam. Jedynie na rozgrzanym silniku potrafią być przez jakiś czas podniesione i wtedy zapala się kontrolka silnika. Nawet nie specjalnie wiem w którym miejscu znajduje się kolektor ssący bo ponoć w tamtych okolicach powinien znajdować się czujnik. Poniżej zdjęcie silnika (mam nadzieję że dobra perspektywa) Uploaded with ImageShack.us   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arkom Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Tak kolektor znajduje się pod tą czarną obudową plastikową, pod która jest zespół przepustnicy , a on jest przykręcony do kolektora ssącego. Musiałbyś zdjąć tą czarna osłonę ( tam gdzie są te dwie śruby na wkrętak krzyżakowy ), zobaczysz przepustnicę i niżej będzie kolektor ssący ( kolor coś w po dobie srebrnego ), nie wiem czy do dostania się do tego czujnika będziesz musiał odkręcać przepustnice ( nie wydaje mi się ale różnie bywa ). Nie jestem specem od opla ale kolektor to wiem gdzie się znajduje   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zuccom Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Super, bardzo dziękuję za poradę... będę zatem grzebał lada moment i może uda mi sięcoś wygrzebać. Jeszcze raz wielkie dzięki.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arkom Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Spk mam nadzieje, że dobrze napisałem ( tzn na pewno dobrze napisałem gdzie jest kolektor to wiem ) co do samego czujnika to jest on wkręcony gdzieś w ten kolektor.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szymon 1587cm3 Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Spk mam nadzieje, że dobrze napisałem źle czujnika ciśnienia MAP Podciśnienia. Czarna kostka obok zbiorniczka plynu hamulcowego (po lewej od zbiorniczka). Podpieta z reguły zielona kostka 3-pinowa i weżyk Map na kolektorze maja nowsze konstrukcje, a ten silnik to stara, dobra i pancerna jednostka rodem z kadetta   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arkom Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Moderatorze twierdzisz że źle napisałem gdzie znajduje się kolektor ssący ??   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szymon 1587cm3 Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Temat i pytanie dotyczy czujnika podcisnienia, a nie kolektora ssacego ktory w tym przypadku zupelnie nas nie interesuje. Sam kolektor wskazałeś poprawnie, tylko jak to sie ma do MAPa ktory wisi na grodzi?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 tylko jak to sie ma do MAPa ktory wisi na grodzi? W AG jest przy kolektorze... A do autora tematu: nie da się najpierw poszukać a dopiero potem pytać? Jest i wystarczy skorzystać: http://www.samnaprawiam.com/poradniki-7230-wymiana-czujnika-cisnienia-bezwzglednego-map-sensor-opel-astra-g.html <html> <head> <title>Untitled Document</title> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250"> <style type="text/css"> <!-- body,td,th { font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 12px; color: #000000   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szymon 1587cm3 Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 W AG jest przy kolektorze... Nie w tym silniku. Popatrz na zdjecie.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arkom Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Kolega się pytał min gdzie może znaleźć kolektor to mu napisałem do samego MAP się nie odnosiłem głownie bo nie byłem pewny czy on w tym silniku występuje. Napisał on że znalazł u siebie błąd tego czujnika i kierowałem się tym tzn myślałem że on tam jest ale nie byłem pewny dlatego nie napisałem że na 100% on tam jest powiedziałem że może tam go poszukać - mniej więcej tak Tak czy siak muszę pisać dokładniej z tego wniosek A co do samego problemu to skoro ma taki błąd to może on wskazywać na usterkę przepływomierza ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi