Skocz do zawartości

chodzi na lpg ale pobiera benzyne

Gość GOSKAZUK88

Rekomendowane odpowiedzi

na początek wyjaśnienie małe dla Wasyla, żaden silnik nie strawi dwóch paliw jednoczenie, może się przełączać z LPG na benzynę przy butowaniu tylko i wyłącznie w instalacjach sekwencyjnych tam w sterowniku jest nawet opcja kiedy ma to robić

Nie :mrgreen:

Mam staga 300, przy pełnym bucie przerzuca na pb przy 5k obr/min ale tylko wtedy, gdy taką opcję zaznaczę z ustawieniach sterownika, w innym wypadku ciągnie do końca bez przerzutki na pb i podlewa benzyną

• Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Tu jest opisywana bodajże pierwsza generacja w której takie przypadki nie występują, więc proszę nie mieszać że jest to możliwe by silnik palił dwa paliwa jednocześnie, napisałem że jest to możliwe w sekwencji i niech tak zostanie, nadal męczymy pierwszą generację. :mrgreen:

Tu jest opisywana bodajże pierwsza generacja w której takie przypadki nie występują

Tak też od początku pisze, dobrze, że doszliśmy do konsensusu (nie wiem czy trafiłem z mądrym wyrazem :D)

Może i trafiłeś ale wcześniej pisałeś nie w temacie, o to co napisałeś

Nie ma takiej możliwości, silnik nie jest w stanie spalić podwójnej dawki paliwa, zgaśnie i koniec.

Sraty pierdaty :mrgreen: Niestety tak się da i niestety gazownicy to często wykorzystują wpychając słabe podzespoły do wysilonych silników żeby tylko wcisnąć tańszą instalkę klientowi.

I potem zdziwko, że lpg podpiera się benzyną przy pałowaniu auta i jakoś mocno często trzeba pb dolewać przy jeździe na lpg :P

Przypominam że w temacie jest instalacja pierwszej generacji więc uznałem że piszesz pierdoły, i proponuje zakończyć na kropce a skupić się na problemie.

Wasyl mam żółte karteczki :lol2::lol2::lol2::lol2:

i zmień dilera albo bierz po pół :lol::lol::lol::lol:

Grzes997, będę się czepiał do ostatniego tchu jeżeli będziesz tak pisał :P

Przypominam że w temacie jest instalacja pierwszej generacji więc uznałem że piszesz pierdoły

Jak mogłeś tak uznać po moim pierwszym poście w tym temacie:

jest to nie możliwe by spalał dwa paliwa jednocześnie.

Oczywiście przy gazie I generacji :)

Gość GOSKAZUK88
Dobra, namieszane w temacie jak nie wiem co, czas to poukładać w całość bo się koleżanka pogubi, na początek wyjaśnienie małe dla Wasyla, żaden silnik nie strawi dwóch paliw jednoczenie, może się przełączać z LPG na benzynę przy butowaniu tylko i wyłącznie w instalacjach sekwencyjnych tam w sterowniku jest nawet opcja kiedy ma to robić. Teraz do koleżanki, w Pasacie masz instalację pierwszej generacji czyli nic tam nie ma, jest butla z zaworem, zawór z filtrem, parownik, mikser, i coś co go przełącza, pewnie jakiś automat który włącza LPG po osiągnięciu danych obrotów silnika lub masz ręczne przełączanie, do tego musi być układ odcinający wtrysk wraz z emulatorem wtrysku no chyba że masz tam jeszcze gaźnik w co wątpię, i teraz tak skoro przełączysz zasilanie na LPG i włączy się zielona dioda silnik teoretycznie powinien zgasnąć gdyż w momencie włączenia LPG powinno zadziałać odcięcie paliwa na wtrysku u ciebie się to nie dzieje więc duże prawdopodobieństwo usterki jest w samej centralce LPG lub brak połączenia między centralką a przełącznikiem, troszkę za mało danych mamy podane by dokładnie stwierdzić co jest zepsute wiemy tylko że włącza się LPG a silnik dalej na benzynie pali, czyli nie reduktor nie elektrozawory tylko układ przełączający który w dobrym układzie odetnie dopływ benzyny do silnika, i silnik zgaśnie. Napisz co to za instalacja LPG jaki przełącznik a może masz pod maska jakąś centralkę typu Bingo albo coś podobnego, bo przewiduje nadpalone styki w przekaźniku w samej centralce albo zimne luty.
ooo...tak bardziej zrozumiale i w calosci.instalacja lpg..mam cos napisane BRC na parowniku(ten samochod kupilam nie dawno)na gaz przelaczamy po dodaniu gazu(zawsze bylo slychac takie pstrykniecie a teraz tego nie ma),albo mozna przelaczczyc recznie(pod przelacznikiem jest napisane autronic)i pod maska bardzo blisko szyby jest czarna kostka z przewodami czesc liter jes przetarta to nie wiem co jest dokladnie napisane tylko jakies cyfry i tez autronic.

pod maska bardzo blisko szyby jest czarna kostka z przewodami

Tam jest usterka, lub po drodze między przełącznikiem a tą kostka, silnik sam przełączy na LPG ale jest uszkodzenie elementu wykonawczego w postaci przekaźnika czy tez elektroniki, można bezpośrednio podać napięcie na ten sterownik ale to już chyba jest robota dla elektryka samochodowego lub gazownika ale w ten sposób wyeliminujesz czy to jest sam przełącznik uszkodzony czy sterownik, możesz też na słuch to sprawdzić czy coś cyka w sterowniku jak przełączasz z benzyny na gaz, w samym sterowniku jest przekaźnik który ma za zadanie odciąć dopływ paliwa i podać napięcia na elektrozawory.

Gość GOSKAZUK88
pod maska bardzo blisko szyby jest czarna kostka z przewodami

Tam jest usterka, lub po drodze między przełącznikiem a tą kostka, silnik sam przełączy na LPG ale jest uszkodzenie elementu wykonawczego w postaci przekaźnika czy tez elektroniki, można bezpośrednio podać napięcie na ten sterownik ale to już chyba jest robota dla elektryka samochodowego lub gazownika ale w ten sposób wyeliminujesz czy to jest sam przełącznik uszkodzony czy sterownik, możesz też na słuch to sprawdzić czy coś cyka w sterowniku jak przełączasz z benzyny na gaz, w samym sterowniku jest przekaźnik który ma za zadanie odciąć dopływ paliwa i podać napięcia na elektrozawory.

na tej czarnej kostce jest napisane LAMBDA CONTROL RESISTIVE wyjelam z tej kostki to cos co jest w srodku ta plytke i tak ona wyglada,ze na tej plytce sa kostki i wygladaja na spalone,a kontrolka sprawdzalam prad to nie dochodzi do elektrozaworow czy to ma cos z tym wspolnego? :shock: dodajac gazu nic nie pstryka,a i kawalek jednej sciezki rozni sie od pozoztalych-kawalek tej sciezki jest brazowy,a po drugiej stronie jest kosteczka tak wlasnie jakby ktos ja przypalil :cry: i jeszcze zapytam jezeli ta plytka jest do wymiany to musi byc identyczna czy moze byc innej firmy?