Skocz do zawartości

CILMATRONIK VECTRA B test za pomoca opel scaner

Gość punciak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam opla vectrę b 98r climatronik auto jakieś 3mc temu było u mechanika na wymianie kolektora wydechu po tej wymianie zobaczyłem że klimatyzacja nie chłodzi już tak jak wcześniej zadzwoniłem do serwisu gość wykręcił się że jest zimno wiec nie odczuje tego... no i ok do dziś bo rozmawiałem z kolega i u niego podczas wymiany kolektora coś uszkodzili ale się przyznali... czy u siebie mogę jakoś to sprawdzić np opel scannerem (Opel Scanner w wersji 1.0.1.65 ) sprawdzić czy np sprężarka się załącza (bo jak wezmę nawiew na 17* nie czuć spadku napięcia, albo nei słyszę) lub czy jest czynnik ? nie będę zimą jechał na napełnienie bo chce zrobić to latem

raczej małe prawdopodobieństwo że sprężarke masz uszkodzoną.

Jedz do punktu gdzie napełniają klimę i niech sprawdzą Ci szczelność.

Bzdura. Urządzenie do nabijania klimy wytwarza podciśnienie. Podciśnienie jest mierzone i sprawdzane jest, czy się nie zmniejsza - jeśli się zmniejsza, to układ jest nieszczelny, a jeśli nie, to "wysysa" zadaną ilość czynnika chłodzącego i tym samym napełnia układ klimatyzacji.

Reasumując: niczym nie trzeba napełniać. Kontrola szczelności klimy kosztuj u mnie na wsi 30zł.

Jak kolega napisał podciśnieniem sprawdzisz czy jest nieszczelność a gdzie jest nieszczelność to dodajesz barwnik UV do R134 lub innego gazu i obserwujesz.

• 2 tygodnie później...

Ludzie : :-/

po pierwsze układy napelnia sie azotem bo jest to gaz suchy nie uszkadza układu, i jest to jedna z najlepszych metod spr klimy pod wzgl. szczelnisci

2.warunkiem działania klimy jest cisnienie w układzie a potem mozna szukac dalej elektrycznie . klimatronic o tyle jest trudniejszy w diagnozie bo posiada 3 czujniki z ktorych sterownik dostaje dane ( blad jednego z nich = nie zalaczy sprezarki)

3.no i temp zew pow. . Jesli bedzie ok 0 st klima sie nie zalaczy

Najlepiej sprawdzic to maszyną jak pisał moj poprzednik ale nie szczelnosc podcisnieniowo tylko ilosc gazu w ukł i jake sa cisnienia . na 100 aut 90 to nie szczelnosci we vectrze

Wiem to z doswiadczenia a robie te auta juz 10 lat

Pozdrawiam