holcu Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Strojenie anteny CB: Niezbędnym do zestrojenia anteny jest miernik SWR – Reflektometr, popularnie nazywany SWR-Miarką. (bardziej rozbudowane radiotelefony np. Alan 87 mają wbudowany reflektometr). Strojenie odbywa się przeważnie na kanałach: 1, 19 lub 20 oraz 40. Najlepiej do strojenia wybrać otwartą przestrzeń redukując przedmioty, budynki które mogą źle wpłynąć na wynik pomiaru (np. maszty antenowe, lampy itp.) Dobrze jest wybrać plac ok. 100m przestrzeni dookoła bez żadnych metali elektrycznych słupów, wtedy pomiar będzie najbardziej efektywny. Ja opiszę strojenie na przykładnie popularnego miernika SWR K 145 Przełącznik PWR/SWR ustawić na SWR, drugi przełącznik FWD/REF na FWD ustawić radio na kanał środkowy (19 lub 20) , wcisnąć przycisk nadawania TX i ustawić pokrętłem kalibracji na SWR-miarce wskazówkę do napisu SET czyli do końca skali, ale nie tak aby wskazówka opierała się o ściankę. Przełączyć przełącznik na REF i odczytać wartość SWR, powinien być jak najmniejszy, czynność powtórzyć na kanałach 1 i 40. Jeżeli SWR będzie miał większą wartość na 1 kanale niż na 40 to antenę należy wydłużyć (tuleją przy podstawie), jeżeli na 1 kanale SWR będzie mniejszy niż na 40, należy skrócić antenę aż do uzyskania równej wartości na kanale 1 i 40 i mniejszej na 19, np.SWR=1,5 na 1 i 40 k, i SWR=1,2 na 19 kanale. Należy wiedzieć ze anteny CB montowane na samochodach zawsze wymagają zestrojenia domiejsca montażu. Strojąc antenę w serwisach CB, które są często w centrach miast, nigdy nie gódźmy się na strojenie w pobliżu serwisu, w zgiełku miasta, strojenie jak już pisałem wyżej wymaga wolnej przestrzeni. Nie dajmy się oszukać Źródło: Bary http://forum.opel24.com   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi