Skocz do zawartości

Gigantyczne spalanie i brak mocy - Civic d15b2 POMOCY!

Gość nycer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam poważny problem a mianowicie moja Honda Civic z silnikiem d15b2 przy bardzo spokojnej jeździe spala około 10-11 litrów benzyny na 100km a przy tym od 2500 obrotów w ogóle niema mocy.

Silnik odpala na dotyk, ładnie wchodzi na obroty, na biegu jałowym obroty nie falują

Czym może to być spowodowane? Co robić?

Pozdrawiam

Daniel 'nycer'

Problem jaki opisujesz był wielokrotnie opisywany na forum wystarczy użyć wyszukiwarki, a ja przyjrzał bym się czujnikowi temperatury, układowi wydechowemu czy nie jest zapchany, sonda lambda czy pracuje poprawnie.

Problem jaki opisujesz był wielokrotnie opisywany na forum wystarczy użyć wyszukiwarki

Niestety nie mogę się z tym zgodzić, po wpisanie w wyszukiwarkę kluczowych słów nie znalazłem ani jednego tematu, który by pasował do moich objawów. Chyba, że źle szukałem co nie jest wykluczone, więc jeśli jest takowy temat na tym forum bardzo proszę o podanie linka.

Dziękuję i pozdrawiam

Daniel 'nycer'

Może nie do Twojego modelu samochodu ale można się tym posiłkować i nie pisz mi że nie ma, masz pierwsze z brzegu

http://forum.samnaprawiam.com/wysokie-spalanie-astra-f-x14xe-brak-mocy-strzela-na-lpg-vt3983.htm?highlight=du%BFe+spalanie

http://forum.samnaprawiam.com/toledo-1l-2e-duzo-pali-vt3375.htm?highlight=du%BFe+spalanie

http://forum.samnaprawiam.com/duze-spalanie-we-fiacie-punto-vt1497.htm?highlight=du%BFe+spalanie

Zasada pracy i sterowania silnika czy to Fiat, Opel a nawet Honda jest taka sama.

• 2 tygodnie później...

Po odłączeniu sondy lambda samochód trochę odżył ale za to zaczął palić jeszcze więcej... przejechałem jakieś 7 km i ubyło mi około 1/4 baku :0

i tu pojawia się pytanie czy po wymianie sondy lambda na nową jest szansa że samochód zacznie jeździć i palić normalnie?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

[ Dodano: 2012-07-11, 23:37 ]

Czy ktoś może mi na to odpowiedzieć?

Po odłączeniu sondy lambda samochód trochę odżył ale za to zaczął palić jeszcze więce

Nie odpinać sondy tylko podłączyć multimetr i sprawdzić poprawność jej działania, wtedy wymieniać albo szukać przyczyn. W poradnikach masz jak sprawdzić skład mieszanki za pomocą miernika lub oscyloskopu podpinając do sondy. Jeżeli nie wiesz do jakich kolorów się podpiąć napisz jakie masz bo honda może mieć inne jak w standardzie.

• 3 tygodnie później...
Po odłączeniu sondy lambda samochód trochę odżył ale za to zaczął palić jeszcze więce

Jeżeli nie wiesz do jakich kolorów się podpiąć napisz jakie masz bo honda może mieć inne jak w standardzie.

W mojej hondzie sonda jest jednoprzewodowa.

Znalazłem w poradach jak sprawdzić sondę więc dokonam pomiarów i się zobaczy.

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Daniel 'nycer'

[ Dodano: 2012-08-08, 11:43 ]

Dokonałem pomiarów i okazało się, że sonda pokazuje napięcia w granicach 1 mV czyli dużo za mało... Kupiłem sondę ngk, wymieniłem i się zobaczy czy będzie mniej palił ale czuć że moja honda odżyła... :D

Pozdrawiam

Daniel 'nycer'