Gość punciak Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Mam pytanie kupilem nowy termostat przed montażem postanowiłem sprawdzić wrzuciłem do szklanki zalałem wrzątkiem z czajnika i nic czy jest uszkodzony czy ? Dopiero podczas gotowania w garnku otworzył sie ale około 3mm Termostat wahler auto astra f 8v   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 86 i 94 stopnie występują oplowskie termostaty. Skoro po wrzuceniu do wrzątku zaczął sie otwierać to moim zdaniem okej.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość punciak Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Ale po 1-2min gotowaniu w garnku otworzył się troszkę 2-3mm.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Ale uczyłeś się w szkole fizyki? Wiesz co to bimetal i na jakiej zasadzie działa? Jak byłeś na wagarach to podpowiem, że musi przejąć temperaturę otoczenia aby się otworzyć. Wlanie wrzątku to trochę za mało, bo nie dość że oddaje temperaturę do otoczenia, to jeszcze pochłania ją naczynie, do którego wrzątek wlano. Nawiasem mówiąc nie jest to z pewnością 100*C tylko bardziej okolice 85*C i temu sie nie otwiera. Na termostacie powinno być wybite na jaką jest temperaturę. Z jego zachowania wygląda mi na ten cieplejszy czyli 94. Żeby się otwarł to musi mieć te 100*C bo temperatur termostatu określa początkową temperaturę temperaturę jego otwierania. Czyli przy 94*C zaczyna się otwierać i otwiera się ze wzrostem temperatury. Również z lekcji fizyki wiadomo, że im wyższe ciśnienie tym wyższa temperatura wrzenia. W Oplu układ chłodzenia jest ci śnieniowy a ciśnienie robocze to okolice 1.2-1.5 bara więc i temperatura wrzenia płynu będzie wyższa, obstawiam ok. 110-115*C. Na Mont Evereście woda wrze w temperaturze 85*C o ile pamiętam, bo rzadkie powietrze i niskie ciśnienie.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość automux Opublikowano 5 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 Na Mont Evereście woda wrze w temperaturze 85*C o ile pamiętam, bo rzadkie powietrze i niskie ciśnienie Dokładnie jest jak pisze Arek, cząsteczki wody aby uciec z powierzchni cieczy muszą przezwyciężyć tylko wzajemne siły przyciągania ponieważ przy niskim ciśnieniu jest niski nacisk ciśnienia na jej powierzchnię i jest im łatwiej wyskoczyć, dlatego woda zaczyna wrzeć szybciej w górach i np. herbatka z takiej wody jest bee Dodam jeszcze że temperatura wrzenia płynu chłodniczego zależności od producenta jest wyższa niż 100*C (np.110-130*C)   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się