Skocz do zawartości

Uszczelniacze zaworowe czy pierścienie zgarniające

Gość 993cm3

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście znów na stół alfa 146 1.4 TS.

Benzyna zrobiła transformację w diesla i łyka 1L oleju na jakieś 100km.

Ciśnienie sprężania to 12/11/12/12.

Z czego silnik w trakcie pomiaru miał jakieś 40-45 stopni. Odczekał ponad godzinę z przyjazdu ( 80stopni), a że pora była popołudniowa to pomiar musiał być zrobiony.

Pomijając dylemat czy ściągać głowicę czy może próbować wymienić uszczelniacze na założonej czy też zdejmować i zawieść ją do sprawdzenia (luz na prowadnicy, szczelność...) oczywiście przy tym planowanie od razu. Wymieniać tylko uszczelniacze czy robić kompletny remont ( ale parę stówek drogą nie chodzi)

A może zawieść 2 głowice ( bo mam drugą ) i niech zweryfikują która będzie lepsza.

A teraz jeszcze drugi dylemat, bo przy zdjętej głowicy mogę wyjąć tłoki górą i jakoś sprawdzić pierścienie uszczelniające, ale miska do zdjęcia... A to znów nie takie proste bez podnośnika czy kanału, bo półoś trzeba wyjąć, a ją też odkręcić nie łatwo... A tu znowu trzeba kleić, bo miski są klejone.

Alfa to jeden wielki błąd.

no ja myślałem, że zrobi od razu, bo zaznaczyłem że można zrobić próbę olejową. Autko opuściłem na godzinkę. Gdy wróciłem on już cewki zakładał. Śpieszył się i chciał mnie już mieć z głowy więc sobie tą próbę odpuścił... Mogłem go jednak przycisnąć.

Dam innemu zarobić. Niestety z niekorzyścią dla mnie

niepotrzebnym kosztem był zakup tego FIATA...

musiałem wynająć garaż żeby zmienić silnik (przy pomocy lewarka...) :crazy: