Gość KubaK Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Witam Problem w mojej Corsie jest następujący: Gdy silnik jest włączony, żaden bieg nie jest wrzucony i puszczę sprzęgło to słyszę terkotanie, czasami jest głośniejsze czasami mniej to słychać ale zawsze jest. Gdy nacisnę pedał sprzęgła terkotanie ustaje. W sumie to chyba im mocniej wciśnięte sprzęgło tym mniej to słychać i jak trzymam na pedale nogę to czuję też wibracje z tego terkotania pod nogą. Przeglądając inne fora natknąłem się na podobny temat ale rozwiązanie nie jest jednoznaczne bo w sumie nikt tego jeszcze nie naprawił. Podają tam, że winne może być koło dwumasowe, które kosztuje niestety około 1500zł nowe albo wysprzęglik. Nie znam się na sprzęgle w ogóle, a nie stać mnie póki co na komplet sprzęgła = jakieś 600zł + 1500zł koło dwumasowe + robocizna. Czy da się to rozebrać i zobaczyć co się dzieje i ewentualnie złożyć z powrotem i jeździć do czasu naprawy czy jak się już rozłoży to trzeba już zrobić?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 łożysko na wałku sprzęgłowym padnięty dwumas to najczęściej niestabilne obroty jałowego lub poszarpywanie przy ruszaniu pomimo zdrowego sprzęgła   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KubaK Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 ArKos, a czy ta część jest do dostania? Wpisałem w google ale nie bardzo mogę to znaleźć. Znalazłem tez jeden temat chyba na Opel24 i ktoś wymienił to łożysko ale w innym silniku i dalej ma ten sam problem. W EPC będzie ta część wyszczególniona?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 ja z takim terkoczącym łożyskiem jeździłem prawie 3 lata/100 tyś km po prostu terkota i tyle... albo sie przyzwyczaisz albo dasz auto do mechanika, rozbebeszy skrzynie, wymieni, i weźmie ze 300-350 za robotę po wymianie jeśli terkocze, to zużyty wałek jest... generalnie opłaca sie to robić tak choćby wcale - ja bym to olał   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KubaK Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 ArKos, w sumie to masz rację ale sam wiesz jak niektóre rzeczy są denerwujące jak wiesz, że coś jest nie tak nawet jak wiesz, że przejeździ to drugie tyle co auto ma nalatane. Może kiedyś jak będę miał jakiś nadmiar gotówki to podjadę do jakiegoś mechaniora [ Dodano: 2010-03-23, 15:10 ] Koleś z identycznymi objawami jakie mam ja i z identycznym silnikiem nawet chyba ten sam rocznik auta naprawił tą przypadłość i jak mechanior rozbierał to stwierdził, że właśnie dwumasa jest już wykończona. Kupił używkę i do tego tez jakies sprzęgło używane z Corsy D i objawy zniknęły... Więc to może jednak nie te łożyska   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi