Skocz do zawartości

Odpowietrzanie układu chłodzenia

Gość szneru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jeśli gdzieś już to było to z góry przepraszam ale jestem już w akcie desperacji bo każda książka mówi co innego ;/

Do rzeczy... Koledzy jak odpowietrzyć układ chłodzenia w Renault Thalia silnik 1.4??

Jest zaworek zaraz za termostatem ale to chwile poleci powietrze i potem już płyn i sądzę, że za mało go weszło, bo tylko trochę ponad 1,5 litra ;/

Ile w ogóle płynu wchodzi do tego modelu??

Thalia to niby to samo co Clio II ale mam 3 książki i w każdej trochę inaczej piszą ;/

Według wszystkich znaków na niebie do tego silnika powinno się zmieścić 5,7 litra płynu ale to pod warunkiem że jest pusty suchy a Ty nigdy wszystkiego nie wylejesz ja jak chciałem wszystko wylać to podjeżdżałem tyłem na podjazd tak że cały tył był wyżej niż przód praktycznie wszystko się wylewało, co do odpowietrzenia to masz rację na tej śrubce się to odpowietrza i nie jestem pewien czy nie ma jeszcze jednej na wejściu węży do nagrzewnicy, ale by odpowietrzyć całość musi się otworzyć termostat który pozwoli uzupełnić do pełna chłodnicę a jak termostat będzie zamknięty to tam będzie powietrze.

Wiesz może po jakim czasie się otwiera termostat?? Bo autko chodziło jakies 15minut i dalej kicha ;/ ubyło może szklankę plynu, dolałem i teraz cały czas sie utrzymuje.

Dodam, że wymieniałem chłodnicę także zleciało tylko z chłodnicy, zbiorniczka i węży prawdopodobnie. Nie stawiałem auta z tyłem wyżej itp

Kurcze to coś jest nie tak bo temp. już była ładnie w połowie skali ;/ co mnie zdziwiło na oryginalnej chłodnicy..nie było czujnika który załącza wentylator....w nowej było miejsce na taki czujnik no ale w oryginale brak wiec go zaślepiłem tylko

co mnie zdziwiło na oryginalnej chłodnicy..nie było czujnika który załącza wentylator....w nowej było miejsce na taki czujnik no ale w oryginale brak wiec go zaślepiłem tylko

to nie ma wpływu na odpowietrzenie, napewno masz bańkę powietrza przed termostatem i tam jest korek może spróbuj go zagrzać na max z otwartym korkiem powietrze może samo wyjdzie, miałem taki przypadek w Corsie w której samo ma się odpowietrzyć a tam niestety nie chciało same zadziałać więc odkręciłem korek i grzałem go aż włączył się wentylator a samo ciśnienie płynu wypchało powietrze, przyczyną takiego stanu jest zbyt szybkie lanie płynu który uzupełniać się powinien od dołu przelewał się górnym wężykiem do całego układu, od tamtego czasu uzupełniam płyn powoli by swobodnie spływał dolnym wężem w zbiorniczku.

Dzięki za rady :) będę z tym kombinował :)

[ Dodano: 2012-02-28, 10:04 ]

Sprawa się chyba wyjaśniła - wychodzi na to że tylko tyle (około 2l) wody spuściłem z węży i nie wszystko z chłodnicy. Pojeździłem autem i nic się niepokojącego nie dzieje, także temat do zamknięcia :) Jeszcze raz dziękuję za porady ;)