Skocz do zawartości

seicento 900 obrażalski gaz

Gość to_maszzz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość to_maszzz

problem polega na tym ze czasem w drodze (lub juz od właczenia silnika) samochód przstaje pracować na gazie i przełącza sie na benzyne. Niekiedy jest to chwilowe, ale np dziś przejechałem prawie 100km i samochód nawet na moment nie przełączył sie na gaz. Próba zmiany na gaz przy pomocy guzika też nie daje skutku-moge nim pstrykać B/N/G (benzyna/ samoczynne przełączanie na gaz od obrotów/ gaz) i nic-jakby wszystko było odłączone. a czasem ma tak,że jedzie na gazie, właczy benzyne, przejedzie troche i sam wraca na gaz. Co mu jest? :-(

Gość to_maszzz

chyba gdyby była uszkodzona to nie przełaczałby sie wcale. a to sie zdarza czasami. jak złapie normalnie to wszystko jest ok i mozna normalnie przełaczać miedzy gazem a benzyną. ktos mi poradził, że to moze być przez przpchany filtr gazu-dostaje za mało i odcina go. możliwe to?

jestem elektronikiem z wykształcenia i uwierz mi, że może tak być

jest coś takiego jak "zimny lut"

poczytaj o tym i przyznasz mi rację, że to może być to (choć niekoniecznie)

ktos mi poradził, że to moze być przez przpchany filtr gazu-dostaje za mało i odcina go. możliwe to?

tak, możliwe

spada ciśnienie w reduktorze i centralka stwierdza,że nie ma już gazu w zbiorniku

ale tutaj ja z kolei bym się upierał, że powinno być non stop - filtr nie brudzi się tak, że czasem gaz przepuszcza a czasem nie, tylko jak sie już przytka to kaplica

można jeszcze zobaczyć jak wygląda parownik - na dole jest śrubka służąca do spuszczania syfu z parownika

może po prostu szlamem membrany są zaświnione

ja bym podjechał na twoim miejscu do gazownika, dał 20 zeta i przynajmniej wiedział co jest grane

widać, że nie za dobrze poruszasz się w temacie gazu i chyba niezbyt opłacalne będzie wymienianie po kolei babetli zważywszy, że sam nie jesteś w stanie na 100% zdiagnozować winowajcę

Gość to_maszzz

nie mówie ze tak nie może być, tylko napisałem co mi sie wydawało. coprawda instalacja ma juz kilka lat, ale wcześniej nie było takich problemów. sprawdze co sie da a jak nie pomoże to wizyta u specjalisty ;-) dzieki za rade

Miałem coś podobnego u siebie w instalacji II generacji, od centralki wychodził kabel masowy, który był przytwierdzony do bloku silnika i on nie zawsze zwierał co powodowało odłączenie gazu i przeskok na benzynę. Naprawiłem to sam i kabel zamiast przytwierdzać do bloku, który drga przeciągnąłem do minusa na akumulatorze.

Gość prezesik25

u mnie jak jest zimno to też przełącza z PB na LPG (przy przełączniku ustawionym na PB i po przygazówce LPG), później jest już OK (Instalka I gen. ze sterownikiem STAG 2-G). Musze podgrzać luty w centralce, bo jak ArKos pisze - winne mogą być zimne luty.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

U mnie było podobnie ale okazało się co innego.

Po podłączeniu do laptopa, komp od lpg nie widział obrotów silnika - reasumując silnik nie pracuje - brak przełączenia na gaz.

Pociągnąłem nowy przewód do kompa i jak ręką odjął ;)

Nawiązując do poprzedników, nie zawsze gazownicy znają się na LPG tak jak powinni, przykładem jestem ja - pojechałem na wymianę filtrów i sczytanie błędów: nie zauważyli że:

* ustawione nie te wtryskiwacze

* temp przełączania 50 st

* błędy w kompie

Efektem tego było: zakupienia kabla, ściągniecie oprogramowania, przejrzane rożne fora - efekt : auto jeździ na LPG ;)