ArKos Opublikowano 13 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Zabrałem się do zamontowania w mojej asterce bocznych kierunków,na alledrogo kupiłem dwie białe lampeczki razem z oprawkami żarówek,kostki niestety na szrocie trzeba poszukać,lub w ASO. Na początek przyda nam sie kartka A4 z bloku technicznego,z drugiej astry co ma kierunek należy zrobić szablon,na zdjęciach najlepiej będzie widać o co mi chodzi. potrzebne będą: dwie lampeczki dwa gniazda żarówek dwie wtyczki do gniazd żarówek obcinaczki dwie żarówki pomarańczowe w5w 12v dwa kabelki po 1,5 metra,grubość 1,5mm użyłem wiertełko 3mm marker taśma papierowa lutownica cyna taśma izolacyjna drut dość twardy ok50 cm wkrętarka pilniczki,tzw iglaki miarka środek zabezpieczający przeciw rdzy ewentualnie lakier zaprawkowy zabieramy się do montażu najlepiej jest umyć błotnik,aby taśma się trzymała, potem naklejamy wcześniej przygotowany szablon szablon robimy naklejając w drugiej astrze kartkę z bloku technicznego,obieramy punkty gdzie będziemy się wzorować na naszej astrze,np linia załamania błotnika,oraz szpara miedzy drzwiami i błotnikiem,następnie markerem zaznaczamy otwór na bloku i z bardzo duża dokładnością wcinamy otworek na lampeczkę potem naklejamy na naszą astre szablon i markerem odznaczamy robiąc zarys szablonu na błotniku następnie naklejamy taśmę tak aby zabezpieczyć błotnik przed zarysowaniem i żeby została dziurka w tym miejscu gdzie mamy wycinać, bierzemy wkrętarkę z wiertełkiem 3mm i wiercimy dziurki jedna obok drugiej, ostrożnie nie spieszyć się efekt jaki otrzymamy jest taki następnie bierzemy pilniczek i ładnie piłujemy aby niechciany kawałek metalu odpadł potem jak wyciągniemy kawałek zabieramy się za pilowanie błotnika aby nadać kształt otworowi na lampkę kierunku,należny uważać,aby tego prostokącika,gdzie lampka się zatrzaskuje za dużo nie wypiłować,bo wtedy pomocna będzie taśma dwustronna. powinno nam wyjść coś takiego po przypiłowaniu i sprawdzeniu czy lampeczka się ładnie trzyma bierzemy się za przeprowadzenie instalacji,ja raczej nie posiadałem dodatkowych kabli,ale niektórzy mogą,być może są pod błotnikiem,ja błotnika nie z ciągałem. bierzemy drucika i lokalizujemy otwór obok zbiorniczka płynu spryskiwaczy,jest obok wiązki silnikowej,przeciągamy go do dziurki w błotniku następnie instalacje wcześniej zrobioną izolujemy do drucika i przeciągamy go do komory silnikowej ciągniemy przewód w stronę kierunkowskaza ,najlepiej pod filtrem powietrza,podłączamy się wyłącznie lutując kable,żadnych szybko złączek, kostek,czy innych sposobów łączenia. brązowy masa,czarnozielony prawy kierunek,potem ładnie izolujemy taśma plastikowa pozostaje tylko włożyć żarówkę,włożyć kierunek i cieszyć się kolejnym bajerkiem w Astrze pozdrawiam z druga strona robimy identycznie wszystkie przeróbki robicie na własna odpowiedzialność Autor: pawelastra Źródło: http://forum.opel24.com   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/297-nadwozie-monta%C5%BC-dodatkowych-bocznych-kierunk%C3%B3w-astra-f/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi