Skocz do zawartości

Astra 2 x16szr

Gość szymon 1587cm3

Rekomendowane odpowiedzi

Na biegu jałowym musisz zaobserwować odczyty:

- jeśli tps pokazuje np: 0,29V do 0,33V to znaczy że bezwładność TPS jest 0,04V. Czyli jak taką wartość ustawisz to dopiero jak zmiana napięcia z TPS przekroczy 0,04 V komp od gazu da sygnał do actuatora żeby się otwierał. (Masz zły ustawiony u Ciebie dobrze sprawdź)

Tryb nauki czyli adaptacja to wstępne ustawienie PWA silnika krokowego LPG. Włączasz "nauka" dajesz 3000 i za chwilę na ekranie kompa pojawi się komunikat "nauka zakończona" (albo coś w tym stylu). Potem dopiero wsiadasz do auta z laptopem i w czasie jazdy sprawdzasz jak się zachowuje instalka i ewentualnie korygujesz parametry oraz doregulowujesz parownik jeżeli jest taka potrzeba.

Myślę że twoje 0,33V jest do przyjęcia jeżeli chodzi o elektronikę LPG, powinien być ok 0,5V

Grześ na pewno masz więcej doświadczenia ale skąd wziąłeś TPS 1-1,4 V na wolnych obrotach :-/

Właśnie poprzeglądałem logi z Opli które mam u siebie porobione są na poziome 0,45-0,55V różne silniki a taki jak ten co robisz X16SZR ma 0,49V

https://forum.samnaprawiam.com/topic/2697-astra-2-x16szr/page/3/#findComment-15100

• Odpowiedzi 25
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość szymon 1587cm3
X16SZR ma 0,49V

Własnie, na benzynie na wolnych mam 0,53V

Tryb nauki czyli adaptacja to wstępne ustawienie PWA silnika krokowego LPG. Włączasz "nauka" dajesz 3000 i za chwilę na ekranie kompa pojawi się komunikat "nauka zakończona" (albo coś w tym stylu). Potem dopiero wsiadasz do auta z laptopem i w czasie jazdy sprawdzasz jak się zachowuje instalka i ewentualnie korygujesz parametry oraz doregulowujesz parownik jeżeli jest taka potrzeba.

Dokladnie tak robilem, najpierw nauka, potem laptop i w droge. Minimalnie krecilem sruba na parowniku. Dzisiaj troche wujaszek pojezdzil i mowil ze jest super, zeby jeszcze spalanie wyszlo normalne i bedzie dobrze.

(bypass na maxa dokrecony, sruba od membrany dokrecona o jakies 1/4 obrotu)

https://forum.samnaprawiam.com/topic/2697-astra-2-x16szr/page/3/#findComment-15109

Gość szymon 1587cm3

Póki co jest super :-P przejechane 100km w trasie i weszlo 7l, zobaczymy jeszcze jak bedzie po miescie. Wujaszek bardzo zadowolony :lol:

Dzieki wszystkim za pomoc

https://forum.samnaprawiam.com/topic/2697-astra-2-x16szr/page/3/#findComment-15145