ArKos Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Gdy przepali nam się żarówka świateł mijania, Astra może nas o tym poinformować za pomocą wyświetlacza graficznego (gdy mamy włączony układ kontroli usterek), komunikatem INSP2 na liczniku kilometrów. Może się również zdarzyć, że nie poinformuje nas wcale - wszystko zależy od konfiguracji oprogramowania naszego samochodu. Do całej operacji wymiany będzie nam potrzeba nowa żarówka halogenowa H7 (przynajmniej u mnie taka jest), czysta ściereczka oraz ewentualnie mały płaski śrubokręt (u mnie wystarczył paznokieć 1. Skręcamy koło na zewnątrz, aby mieć lepszy dostęp. W razie potrzeby koło można zdjąć. 2. Otwieramy pokrywkę znajdującą się w nadkolu (od strony koła). 3. Ściągamy gumową zatyczkę. Dla poprawy widoczności możemy otworzyć klapę przedziału silnika. 4. Chwytamy kostkę i kręcimy nią lekko prawo lub lewo, aż wyczujemy, że wyskoczyła z uchwytu. 5. Wyciągamy kostkę z żarówką na zewnątrz. Następnie podważamy paznokciem lub śrubokrętem 2 zatrzaski i wyjmujemy żarówkę z kostki. Należy uważać na zapinkę, żeby przy okazji gdzieś się nie zagubiła. 6. Chwytamy nową żarówkę poprzez ściereczkę, aby jej niczym nie ubrudzić (pot, tłuszcz z palców wyparuje i osiądzie na odbłyśniku). Przymierzamy ją do zapinki (bagnet zapinki musi znaleźć się po odpowiedniej stronie) i montujemy w kostce tak, aby zaskoczyły oba zatrzaski. 7. Trzymając kostkę z żarówką celujemy nią w uchwyt mocyjący w odbłyśniku lampy. Warto tutaj przechylić się tak, aby jednocześnie obserwować lampę od przodu. Gdy żarówka trafi na swoje miejsce, ponownie kręcimy nią lekko prawo lub lewo, aż wyczujemy, że zaskoczyła w uchwycie. 8. Sprawdzamy, czy żarówka świeci (jeśli nie, to biegniemy po nową . 9. Mocujemy gumową zatyczkę lampy (patrz pkt 3). Warto nałożyć wpierw jedną stronę, a następnie dookoła przydusić. 10. Zamykamy pokrywę (patrz pkt 2) i koniec pracy UWAGA: Według zaleceń podręcznika "Astra III i Zafira II Sam naprawiam" przed całą operacją powinno się odłączyć akumulator oraz użyć okularów ochronnych oraz rękawiczek ze względu na możliwość wybuchu żarówki halogenowej, w której znajduje się gaz pod ciśnieniem. Ja obyłem się bez tych środków ostrożności ale dla spokoju ducha wolałem umieścić tą przestrogę Autor: Andrzej Kubaczyk Źródło: http://astra-3.pl   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi