ArKos Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Schemat budowy ściemniacza oświetlenia kabiny Honda Civic. Wykonałem u siebie dosyć dawno, ale trochę musiałem przetestować zanim Wam przedstawię. Dzisiaj nadszedł ten dzień. Potrzebujemy: * Lutownica * Części el. przedstawione na schemacie * Kilka kabli Czas wykonania ściemniacza: 30 min Czas montażu: 30 min (zależy gdzie się będzie montowało). Funkcje: * Przy wsiadaniu do samochodu po zamknięciu drzwi trzyma podświetlenie przez ~12 sekund; * Jeśli silnik pracuje wygasza natychmiastowo po zamknięciu drzwi. * Wygasza zaraz po zamknięciu centralnego. * Przy wygaszaniu leciutki efekt kinowy. Schemat: Spis części: * Rezystory: 4.7k, 2x 10k, 2x 1k, 1M, * Kondensator 10uF 25V (może być 50V) * Diody: 2x 1N4001 * Tranzystory: BC238 (BC546 łatwiej dostępny), BC558 (BC557 chyba łatwiej dostać). U siebie zastosowałem BC546 oraz BC557. * Tranzystor MOSFET IRF630 (tylko ten! nie szukajcie zamiennika! - ten jest dopasowany i przy tych napięciach wytwarza bardzo małe ilości ciepła przy czym spełnia swoją funkcję) Koszt jest zależny od sklepu, ja wykonałem 2 takie moduły za 18zł. Jeśli ktoś chce zrobić na płytce to nie bronię, ale wykonajcie projekt sami Ja wykonałem w pająku, a wygląda to tak: Po okablowaniu i zapakowaniu w pudełeczko wygląda tak: Gdzie zamontować? Wykonany moduł zamontowałem przy bezpiecznikach, ponieważ jest tam wszystko co potrzebne (masa po otwarciu drzwi, +12V po przekręceniu kluczyka, +12V po zamknięciu centralnego, stałe +12V oraz stała masa). Stałą masę uzyskałem przykręcając jeden z kabli do nadwozia. +12V stałe wziąłem z bezpieczników w kabinie, tak samo +12 po przekręceniu kluczyka. +12V od centralnego jest w kostce siwej pod plastikiem przy lewej nodze kierowcy, tak samo masa z drzwi. Przy czym u siebie podłączyłem masę tylko z drzwi kierowcy, czyli ściemniacz trzyma podświetlenie tylko jak kierowca otworzy drzwi, reszta działa normalnie. Można też zamontować w suficie przy lampce, ale wtedy trzeba ciągnąć słupkiem +12V z kluczyka oraz sygnał z centralnego ponieważ w lampce pojawia się masa po zamknięciu drzwi oraz jest stałe +12V. Stała masa jest w dachu (blacha). MONTAŻ: Auto: Domanoid Źródło: http://www.hcforum.pl   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/249-elektryka-monta%C5%BC-%C5%9Bciemniacza-%C5%9Bwiat%C5%82a-kabiny-civic/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi