Gość punciak Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Posiadam akumulator jakiejś firmy"euro start" auto stało około 1tydzien alarm wył czasem i akumulator padł ze nawet centralny nie otworzył przyniosłem do domu poluzowałem korki i sprawdzając stan wody wydawało mi się ze jest z byt mało ze zakrywało tylko 1mm płytki wiec dolałem wody i troszkę nowego elektrolitu.Podłączyłem prostownik i drugi dzień stoi na 50% czemu tak się dzieje ?Po odłączeniu prostownika napięcie jest 13.20v.Akumulator ma rok ale gwarancji nie mam zginęła.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Ważna rzecz: jaka jest gęstość elektrolitu. Aerometrem należałoby sprawdzić, czy nie jest za gęsty, bo dolewałeś elektrolitu. Niepotrzebnie. Ubytek to woda destylowana i tylko nią należy uzupełniać poziom, bo to ona odparowuje. Poziom naładowania akumulatora: 100% - 1,28g/cm3 75% - 1,24g/cm3 50% - 1,19g/cm3 25% - 1,14g/cm3 0% - 1,10g/cm3 Może niegłupie byłoby podjechać do punktu sprzedaży akumulatorów - sprawdzą co mu dolega i przynajmniej będzie wiadomo.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość automux Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Można też z rana sprawdzić napięcie spoczynkowe akumulatora : 11,7V lub mniej 0% 12,00V - 25% 12,2V - 50% 12,4V - 75% 12,6V - 100% sprawności aku.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość punciak Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Po dwóch dniach ładowanie nic się nie zmieniło dalej 50% ale auto odpaliło może prostownik mam do d...y p.s nie mam Aerometru   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 auto odpaliło może prostownik mam do d...y Może. nie mam Aerometru Czytaj: niegłupie byłoby podjechać do punktu sprzedaży akumulatorów - sprawdzą co mu dolega i przynajmniej będzie wiadomo   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość punciak Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Może "odlać" trochę kwasu z akumulatora i uzupełnić wodą? Nie za bardzo mam czas jechać gdzieś sprawdzić jak się pracuje od 8 do 19   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 No ale skąd wiesz ile odlać? Moim zdaniem to jest raczej musztarda po obiedzie. Wcale nie wiadomo, czy jest jak jest bo elektrolit za gęsty, czy może płyty się pokrzywiły, czy może któraś cela nie trzyma napięcia. Jakoś bym chyba starał się umożliwić pomiary akumulatora. Wiedziałbym czy zbierać na nowy czy z tego coś będzie.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi