ArKos Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Foto porada Wymiana tłumika środkowego i końcowego Viki Kombi 2.2 DTI Moze komus pomoże Wymieniałem wiec foto strzeliłem i opisałem A wiec.... Potrzebne elementy (w moim przypadku) Potrzebne dodatki Potrzebne narzędzia + szczota druciana i WD40 Zaczynamy od wprowadzenia samochodu na kanał lub jak ktos dysponuje to podnośnik aby unies cały samochód do góry Pierwszą czynnością jaką proponuje to za pomocą szczotki drucianej dokładnie oczyścić wszystkie sróby przy tłumiki środkowym i końcowym potem spryskujemy wszystkie połączenia gwintowane WD40 lub jakims preparatem podobnym troszke czasu musi nam WD40 penetrować wiec proponuje w tym czasie pościągać wszystkie zapinki od gum. Za pomocą śrubokrętu płaskiego podważamy częśc blaszki a nastepnie ręką łatwo mozna zsunac blaszke z uchytu nastepnie odkręcamy sruby mocujące tłumik środkowy z katalizatorem (w moim przypadku potrzeba była szlifierka kątowa do przeciecia śrub bo niestety nie dało sie odkręcić potem nalezało rozwiercić i na nowo nagwintować) po "udanym" rozłączeniu katalizatora i tłumika środkowego czynnośc ta powtarzamy i odkecamy tłumik końcowy Po rozłączeniu obydwu tłumików ściągamy gumy mocujące i cały układ łatwo nam schodzi z auta. Teraz nalezy dokładnie za pomocą szczotki drucianej oczyścić połączenie układu z katalizatorem A teraz to wszystko robimy odwrotnie z nowym układem, zakładamy nowy układ na gumy nastepnie przykręcamy za pomocą srub M8x40 tłumik środkowy z katalizatorem (nie przychodzi tam żadna uszczelka) dokrecamy 2 sruby kluczem "13" najlepiej oczkowym aby nie zniszczyć sruby W przypadku łączenie tłumika środkowego z tłumikiem końcowym nalezy użyć specjalnej uszczeliki (Y22DTR srednica 55mm) nakładamy uszczelka dokładnie na kołmnierz w rurze tłumika srodkowego skręcamy to za pomocą specjanych srub + sprężyna (klucz nasadka nr 15) srube wkręcamy az do końca gwintu na koniec zakładamy wszystkie 7 zabezpieczeń na gumu (blaszki) i już mozemy sie cieszyć nowiutkim układem wydechowym Mam nadzieje że komuś to pomoże i ułatwi prace Moze mało profesjonalnie ale jakos jest Pozdrawiam i zycze miłej pracy. Autor: Unikal Źródło: http://forum.vectraklub.pl   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/2455-wymiana-t%C5%82umik%C3%B3w-wydechu-vc-22dti/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi