ArKos Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Niedawno kupiłem Essiego 96 Kombi 1.6 Ghia. Miałem pęknięty włącznik klimy który jest jednocześnie przełącznikiem dmuchawy.Musiałem zakupić nowy w salonie.Ten stary pęknięty jakoś załączał dmuchawe ale co do klimy to załączałem śrubokretem.Zauważyłem , że gdy klima jest załączona to rurka przełącznika jest gorąca.To nasuneło mi myśl , że przełącznik nagrzewa się od podświetlenia - gdy klima jest włączona. Sprawdziłem - jest ponad 100 stopni.Nic dziwnego , że one pękają - tam w środku nie ma żadnego odprowadzenia ciepła.TO MUSI SIĘ PRZEPALIĆ I POPĘKAĆ.Większość użytkowników może o tym nie wiedzieć bo nikt tam nie zagląda - bo i po co jak jest dobrze ? Wybrnąć z sytuacji jest prosto. Wyciągnąłem żarówkę - zmiażdżyłem bańkę szklaną żarówki - oberwałem drucik wolframowy - kupiłem i przylutowałem do słupków diodę migającą 12 V - pręciki żarówki i nóżki diody zalałem klejem dwuskładnikowym. Teraz nie ma szans na przegrzanie plastiku w przełączniku. Zamontowałem diodę migającą po to aby było ją widać w słoneczny dzień. Klima nie odrazu daje zimny nadmuch i nie widać czy jest załączona czy nie gdy zainstalujemy zwykłą diodę - czy też wywalimy żarówkę bez wstawiania czegokolwiek.. Jeśli ktoś ma inny pomysł - to proszę o podpowiedź. Autor: Jamszoł Źródło: http://siec.no-ip.com/forum   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi