ArKos Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Wałkowałem dziś temat lusterek bo coś mi nie chcą grzać i wyglada to nastepujaco (E39 przed liftem, watpie aby po lifcie cos sie zmienilo poza ksztaltem lusterek): Podgrzewanie lusterek jest sterowane z komputera na podstawie odczytu z czujnika temp. zewnetrznej. Zasilanie jest podawane impulsowo w 4 wariantach zaleznie od temperatury zewnetrznej: >25C - brak zasilania (lusterka nie sa podgrzewane) 25C do 15C - 25% zasilania (krotki impuls, ok 1s co ok 4s) 15C do 0C - 50% zasilania (2s co ok 2s) 0C do -10C - 75% zasilania (3s co ok 1s) Nie ma zadnej mozliwosci recznego sterowania podgrzewania. Jezeli czujnik temp. zew. jest odpiety badz uszkodzony i komputer pokazuje temp. zewnetrzna -40C wtedy lusterka sa grzane ciagle. Jezeli napiecie akumulatora spadnie ponizej 11.4V podgrzewanie lusterek zostaje wylaczone w celu oszczedzania energii i zostaje ponownie wlaczone gdy napiecie wzrosnie do ok 12.2V Jak sprawdzic lusterka (NIE FOTOCHROMATYCZNE/SAMOSCIEMNIAJACE!!!): wklady sa zamontowane na 4 zatrzaskach. Nalezy doprowadzic lusterko do temperatury pokojowej, aby nie polamac zatrzaskow. Nastepnie wyciagamy wklad lusterka. Ja to robilem ustawiajac usterko w skrajne polozenie i wkladajac dwa palce za lusterko i delikatnie je wypychajac z jednej strony a nastepnie z drugiej. Jezeli do lusterka polaczone sa 2 kabelki masz lusterka podgrzewane, jezeli nie sa podlaczone ale sa luzem w obudowie lusterka to mozesz podlaczyc lusterka ogrzewane (chyba w kazdej E39 mozna takie podlaczyc). Aby sprawdzic dzialanie ogrzewania lusterek nalezy odpalic samochod a nastepnie do kabelkow w lusterku podpiac voltomierz lub ew. zarowke. Jezeli temp. zew. wskazywana przez komputer bedzie ponizej 25C zobaczymy okresowo (zgodnie z tabelka) na wskazaniu voltomierza wartosc ok 12V po czym znow ok 0V po czym znow 12V. W przypadku zarowki (12V) bedzie ona okresowo zapalac sie i gasnac. Jezeli to dziala, to znaczy ze uklad podgrzewania lusterek powinien dzialac prawidlowo i nalezy sprawdzic/wymienic wklad lusterka z mata grzewcza. Wazna uwaga!: Lusterka fotochromatyczne/samosciemniajace i bez tej funkcji sa inne i NIE WYSTARCZY sama wymiana wkladow. Fotochromy sa inaczej montowane i posiadaja jedno zlacze wiecej do sterowania przyciemnieniem z czujnikow z lusterka wewnetrznego. Mam nadzieje, ze teraz temat jest jasny. Autor: Condor Źródło: http://www.bmw-sport.pl   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi