ArKos Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 A wiec zabieramy się do wyciągania silnika krokowego, w celu jego przeczyszczenia, czytając forum doczytałem się że jeżeli auto niechętnie schodzi z obrotów to przyczyną może być zabrudzony silnik krokowy!!! Jak wiadomo pierwsze co robimy to otwieramy maskę (bo silnik krokowy jest w komorze silnika) naszym oczom ukazuje się filtr powietrza (takie szarawe) żeby dojść do silniczka krokowego trzeba go ściągnąć odkręcając śruby: Jak już odkręcimy te śruby to podnosimy filtr delikatnie do góry i odłączamy (w czerwonych kółeczkach) wężyki: Naszym oczom ukazuje się oto ten piękny widok: Teraz małe tłumaczenie co widzimy na rysunku: 1. Złączka od wtryskiwacza (2 kabelki)- ODŁĄCZAMY 2. Złączka od potencjometru przepustnicy: (niestety nie ma go na zdjęciu) ale po kabelkach których są aż 3 można do niego dojść - ODŁĄCZAMY 3. Złączka od silnika krokowego (4 kable) - ODŁĄCZAMY 4. Silnik krokowy Dobra teraz już każdy wiec gdzie jest potencjometr przepustnicy, silnik krokowy itd. Teraz żeby zdemontować silnik krokowy trzeba odkręcić 3 śruby (przygotujcie ósemkę). Śruby znajdują się w miejscach pokazanych na rysunku (niestety już po ściągnięciu): W widocznym na rysunku kółeczku (tylko jest jedno) powinien być jeszcze potencjometr położenia przepustnicy ale ja przez moją niewiedze że można całość ściągnąć razem wymontowałem go już prędzej!!! Żeby dokręcić silnik krokowy od reszty należy, odkręcić trzy śruby (klucz - gwiazdka), i tutaj ma mam ostrzeżenie: u mnie niestety trzymały tak mocno że nie mogłem ich odkręcić, i niestety wszystkie 3 ukręciłem (ale w tym momencie na pomoc przybył mój ojciec i rozwiercił stare śruby i zrobił mi nowe gwinty - niestety to już nie to co oryginał!! ale trzyma!!) Na rysunku widać już jedną ukręconą śrubę!! Dobra jak już przejdziecie ten etap to waszym oczom ukaże się w pełnym blasku i majestacie SILNIK KROKOWY: Czyli już mamy ściągnięty silnik krokowy, teraz małe czyszczenie, którego już tutaj nie będę opisywał tylko odeśle na stronę na której jest to opisane... KLIKNIJ TUTAJ Teraz pozostaje tylko wszystko skręcić do kupy (adekwatnie do rozkręcania), nie zapomnijcie o zrobieniu reset’a "komputera". Autor: piciu Źródło: http://piciu.republika.pl   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/231-silnik-benzyna-wyciaganie-krokowca-fiesta-88-95-11i/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi