Gość lordwader22 Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Witam Proszę o pomoc . Coraz częściej podczas włączania wstecznego biegu słyszalny jest zgrzyt - co to może być? Pozostałe biegi wchodzą bardzo dobrze. Z góry dziękuję.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Za słabo wysprzęgla. Spróbuj na początek podciągnąć linkę sprzęgła. Generalnie jest to objaw najczęściej kończącego się docisku lub tarczy. W skrzyni jest zaślepka rewizyjna. Jak wleziesz od przodu pod samochód, to na łączeniu skrzyni i silnika zobaczysz wypukłą blachę przytwierdzoną na 4 śrubach - klucz 10 lub 12mm zależnie od rocznika. Odkręć je, zdejmij pokrywkę i zobaczysz sprzęgło. Będziesz miał możliwość ocenienia grubości tarczy, bo wątpię żebyś zobaczył słoneczko docisku. Możliwe, że jakiś pazurek słoneczka będzie leżał na dole ułamany, więc wiesz że docisk zakończył żywot.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lordwader22 Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Dzisiaj podciągnąłem linkę sprzęgła, z tego co wyczytałem w książce napraw to pedał sprzęgła powinien być ustawiony minimalnie powyżej pedału hamulca i tak też ustawiłem - jak na razie jest dobrze i oby już tak zostało. Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedż.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi