Gość automux Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Jako że jestem od niedawna na forum chciałbym powitać wszystkich serdecznie. Kolega zgłosił się do mnie dziś z niedziałającym spryskiwaczem szyby przedniej i tylnej w Citroenie Xsara 1,6 16V. Nie mamy programu typu Lexia aby cokolwiek zobaczyć i podejrzeć. Wiem że pompka spryskiwacza powinna działać zmieniając biegunowość na jej stykach uruchamiając spryskiwacz na przód i tył . Jest sterowana z przycisków sterujących pod kierownicą poprzez moduł zarządzania BSI, pytanie brzmi.. 1. Czy jest jakiś przekaźnik i w którym miejscu do tej pompki aby sprawdzić czy dochodzą jakieś sygnały sterujące z BSI? 2. Może koś posiada jakiś rozsądny schemat z opisem bo te z netu co znalazłem to trochę lipa. Wycieraczki przód i tył działają nawet jak włącza się manetką spryskiwacz, pompka oczywiście sprawna. Jak ktoś może pomóc to bardzo proszę. Pozdrawiam   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Z tymi modułami sterującymi to oni pojechali po całości normalnie szaleństwo całe zarządzanie samochodem w jedną płytę zapakować no cóż życie, wracając do tematu, musisz najpierw sprawdzić miernikiem czy BSI dostaje sygnał z wyłącznika że ma coś włączyć, jak już taki sygnał dostanie sprawdzić czy sygnał wychodzi z BSI i z tego co pamiętam tam raczej nie ma przekaźników jedyni może być bezpiecznik, warto zacząć poszukiwania od silnika czy jest sprawny a potem się cofać po przez bezpiecznik BSI wyłącznik. Schematu nie mam i ciężko jest ze schematami i powiem więcej w BSI są ładowane układy robione na zamówienie koncernu kurde nigdzie nie kupisz, miałem takie Renault w naprawie objaw bajer jak zamykasz lewą przednią szybę to mrygał prawy kierunkowskaz, uszkodzony scalak nie do zdobycia mała przeróbka układu wyleczyła tę przypadłość.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość automux Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Dzięki za odpowiedź przy okazji będę dłubał w tym aucie, łatwo nie będzie. [ Dodano: 2011-07-05, 13:32 ] Bezpieczniki są Ok, dowiedziałem się że spryskiwacz się mu skończył w zimie jak zamarzła mu woda w zbiorniczku i potrzymał troszkę(pewnie w module coś padło). Zdecyduję się na zakupienie jakiegoś oprogramowania do Citroena choć niechętnie w nich dłubię. Ale pora zacząć.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi