ArKos Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Instrukcja oparta na samochodzie: BMW E30 silnik M10 prod. 1987. W innych E30 mogą być niewielkie zmiany, ale z powodzeniem można ją wykorzystać, nie napotykając się na większe zagwozdki. Witam, jak obiecałem, tak robię. OBJAWY: luźny lewarek skrzyni biegów, mogą występować problemy wrzucaniem biegów, szczególnie wstecznego - dodatkowo trzeszczy wtedy tapicerka. SCHEMAT: CO TRZEBA NAPRAWIĆ? Przeważnie wyrabiają się elementy zaznaczone na czerwono, ceny w BMW na Narbutta: 13-ok 90zł - ale tokarz sobie radzi, bo wyrabia się też trzpień, więc nie warto kupować bo i tak jest luźny. 2-ok 20zł 6-ok 20zł 14- oringi - jak tokarz powalczy też będą zbędne element zaznaczony zieloną strzałką tokarz. POTRZEBNE NARZĘDZIA: nic specjalistycznego: Klucz 17mm - płaski oczkowy i łamany oczkowy - czyli 2 szt. (wał) Klucz 13mm - 2szt. (wydech) Klucz 10mm Śrubokręt płaski,krótki, twardy Śruba (chyba M5) ok 25mm WD 40 - popsikać na śruby przed okręcaniem PRZYDATNE: Żabka lub coś podobnego klucz nasadowy 10 lub 13mm Śrubokręt płaski, krótki, twardy drut lub sznurek. JAK TO ZROBIĆ: CZAS: Wyjęcie - z moimi rysunkami - max 2h. a jak masz wprawę to i 1h. Czas od wejścia do kanału. ZANIM ZACZNIESZ: Wrzuć luz. Bez ręcznego. Samochód tak żeby dało się go pchnąć w tył lub przód. INSTRUKCJA: 1. Rozkręcamy wydech i wyjmujemy go: Odkręcamy go na kryzie: strzałką zaznaczyłem gdzie jest "nasz" nieszczęsny wybierak. Odkręcamy obejmę z końcowego tłumika: 2. Odkręcamy osłonę między wydechem a wałem+ 2 śrubki niewidoczne na foto: 3.Okręcamy wał od skrzyni : 6 śrub - pod klucz 17mm. Polecam klucz płaski oczkowy to trzymania śrub od strony skrzyni i klucz oczkowy (płaski lub łamany) do okręcania śrub. Samochód na luzie, miejsce przed i za, ponieważ z kanału trzeba go pchać tył i przód żeby się wał obracał. Po wykręceniu warto obejrzeć przegub gumowy czy nie jest naderwany, i włożyć go tak samo i tak samo śruby po wkręcać. 7.Odkręcamy podporę wału - 2 śruby, również warto spojrzeć czy nie jest porwana, wal sobie dynda, przyda się kawałek drutu lub sznurka do podtrzymania. [foto zrobię przy składaniu] 8. Odpinamy spinkę z wybieraka od strony lewarka, śrubokręcikiem podważamy i schodzi. 9.Śrubokręcikiem podważamy pierścień szeroki od strony skrzyni i zdejmujemy go w stronę skrzyni, następnie bierzemy śrubę (chyba M5), przykładamy ją do okrągłego bolca, łeb opieramy na kluczu płaskim i wypychamy w górę bolec. Jak nie odzie od razu, można wziąć śrubokręt i młotek ale dalej nie pójdzie bo kąt jest za duży. Wsiadamy do samochodu 10.Ściągamy mieszek (ja mam rozebrane autko nie przestraszyć się , wystarczy mieszek zdjąć!) i mamy gumę, którą wyciągamy do góry. Ukazuje się plastikowy pierścień. 11. Ja pierścień rozwaliłem śrubakiem. Wyciągamy wajche. Wracamy pod samochód żeby wyjąć ten element. 12.Odkręcamy śruby podpory skrzyni biegów, powoli pozwalamy jej się opuścić. I mamy piękny dostępy do tego elementu 13.Bierzemy śrubokręcik - krótki, płaski i twardy, kładziemy go nad wajchą i na zasadzie dźwigni podważamy blaszkę, aby wyskoczyła do góry. Po zdjęcicu wygląda to tak: A zawleczka z trzpeniem tak: 14.Odkręcamy kluczem 13cie nakrętkę na drugim końcu tego długiego elementu i wracamy na pierwszy koniec. Tak to wygląda po wyjęciu: 15. Wysuwamy trzpień (FOT 2 z pkt 13), delikatnie go wyjmujemy, odczepiając od niego kabel. Wszystkie elementy mamy wyjęte, możemy wymieniać gumki i oddać do ślusarza wybierak. El. nr 6: NOWY i stary: El. nr 13 NOWY i stary oraz blaszka i trzpień. Całość: Smarowanie grafitowym smarem: -przegub kulisty -ośki wybieraka - nie ma tam gum - to jest tworzywo -ten element aluminiowy - przy skrzyni i przy mocowaniu jest guma Autor: KotSylwester Źródło: http://www.bmw-sport.pl   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/225-podwozie-kasowanie-luz%C3%B3w-lewarka-bieg%C3%B3w-e30/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi