Gość ursus Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Witam. Mam następujący problem w Nubirze II 00` 2.0 16V CDX 98kW kombi. W czasie jazdy jak tylko osiągnę prędkość około 100km/h zaświeca mi się kontrolka ABS razem z kontrolką od hamulca ręcznego i świeci się do momentu zgaszenia i ponownego odpalenia samochodu. Jak jadę wolniej nic się nie dzieje. Płyn hamulcowy ok, koła wszystkie takie same, zanim zaświeci się kontrolka ABS działa normalnie. Do tego zauważyłem, że jak już się zaświecą te kontrolki zaczyna mi śmierdzieć przegrzanymi hamulcami z tylnego lewego koła. Nie wiem już czy jest to jakiś zbieg okoliczności, bo nigdy się to nie zdarza gdy kontrolki się nie świecą a jedynie czasami gdy się zapalą. Ręcznego właściwie nie używam, bo jest nie sprawny, tj trzyma lekko tylko właśnie tylne lewe koło, prawe w ogóle. Czy istnieje tu jakieś powiązanie ręcznego z ABS`em? Od czego mam zacząć? Jako majsterkowicz amator, najpierw chętnie sam posprawdzam wszystko co będzie w moim zasięgu zanim pojadę podpiąć auto pod kompa...   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Posprawdzaj czujniki w tylnych kołach, jest duże prawdopodobieństwo że jest tam zbyt dużo brudu i pyłu który osiadł na kole koronowym i czujnik może tracić impulsy, czujnik ABS nie ma nic wspólnego s hamulcem ręcznym jedynie miejsce w którym się znajduje, w tych modelach często się psują czujniki w tylnych kołach.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi