Skocz do zawartości

[silnik diesel] Sposób na rozruszanie sztangi turbiny w AJM

ArKos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jakiś czas temu miałem problem z zacinającą się sztangą turbiny, co objawiało się nieprawidłową pracą silnika. Otóż powyżej 3k obr/min silnik wchodził w tryb awaryjny. Chciałem temu w jakiś sposób zaradzić. Początkowo myślałem o rozbiórce turbiny, co wiąże się z dużą ilością pracy. Postanowiłem jednak spróbować rozwiązać ten problem nieco inaczej. Mianowicie:

Zakupiłem wężyk o średnicy 4mm i dł 50cm oraz strzykawkę o poj. 100ml.

Po zdjęciu pokrywy silnika, zdjąłem przewód z „gruchy”.

1_99.jpg

2_97.jpg

Za pomocą strzykawki można w łatwy sposób rozruszać sztangę od turbiny. Aby dostrzec skuteczność tej operacji zaznaczyłem sobie kolorystycznie zakres wychyłu sztangi, robiąc punkty na sztandze oraz turbinie(punkt odniesienia). Poniżej foto:

6_43.jpg

W moim przypadku pomogło (Przebieg 182kkm). Nie wiem jak to będzie działać gdy (kierownica turbiny) jest mocno zapieczona. Co pewien czas powtarzam profilaktycznie tą operację. Dla ułatwienia można wyprowadzić ten wężyk w okolice dolotu powietrza, aby nie zdejmować każdorazowo pokrywy silnika.

Autor: zbijar5,

Żródło: http://www.a4-klub.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania