Grzes997 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Naprawę zawieszenia rozpoczynamy od kompletacji potrzebnych części, a będzie potrzebne: cztery tuleje metalowo-gumowe małe instalowane z przodu wahacza dwie tuleje metalowo-gumowe duże instalowane z tyłu wahacza dwa łączniki stabilizatora dwa sworznie zwrotnicy Wymianę rozpoczynamy od podniesienia przodu samochodu i odpowiednio zabezpieczamy, zdejmujemy koła i odkręcamy śrubę sworznia zwrotnicy i wybijamy sworzeń następnie odkręcamy śrubę przedniej tulei kluczem M18 oraz dwie śruby tylnej tulei kluczem M 13 oraz M16 wyjmujemy wahacz, duża tuleja jest często tak zużyta że sama rozsypuje się na dwie części jeśli tak nie jest można ją złapać w imadło i kręcić zrywając gumę, tuleje która została na wahaczu delikatnie nacinamy i wybijamy małe tuleje też wybijamy tępym śrubokrętem najpierw jedną potem drugą za pomocą kawałka rury lub starej nasadki M22 tuleje można wciskać w imadle pod warunkiem że jest mocna lub prasą hydrauliczną, ja wciskam prasą własnoręcznej roboty opisaną tu Prasa najpierw wciskamy dwie małe tuleje jednocześnie potem dużą, podczas tej operacji ja wkładam twardy pręt ze starego wiertła w celu podtrzymania wahacza, kiedyś mi się zdarzyło że miałem wahacz oparty na samej prasie i efektem tego był skrzywiony wahacz na koniec wymieniamy sworzeń zwrotnicy, jest on przykręcony do wahacza trzema śrubami, w przypadku zużycia tylko sworznia nie jest konieczne wyjmowanie wahacza mamy gotowy zregenerowany wahacz który instalujemy w samochodzie w odwrotnej kolejności kolejną pracą jest wymiana łączników stabilizatora, łącznik jest przykręcony dwoma śrubami jedna do samego stabilizatora druga do amortyzatora podczas tych czynności może być problem z odkręceniem nakrętek to w takim wypadku pomagamy sobie kluczem tupu torx nowy łącznik przykręcamy i cieszymy się zregenerowanym zwieszeniem oraz cichą jazdę bez zbędnych stuków Grzes997   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/1748-naprawa-zawieszenia-prz%C3%B3d-peugeot-partner/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi