Gość szopen484 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Witam wszystkich. Mam dwa małe pytania: --czy w moim modelu jest filtr oleju pod miską czy ten środkowy ,i jakie oznaczenie ma moja asb --nie wiem na ile to prawda a na ile bzdura,ale słyszałem że jeżeli olej nie był wymieniany ,to lepiej go zostawić ,ponieważ jak się wymieni na nowy to się zmyje w skrzyni ,,coś,,nie wiem co?ale może skrzynia pracować jeszcze gorzej po wymianie na ,świeży olej . Dodam jeszcze ,że nie dawno kupiłem Sonatę gls 2.5v6 z 1999r. i nie wiem czy olej był wymieniany ,choć przyznam ,że kolor oleju jest czysty taki podchodzący pod czerwony i biegi wchodzą ,bardzo płynnie ,bez żadnych szarpnięć i skrzynia ogólnie chodzi wzorowo ,i mam poważną obawę czy wymieniać ten olej czy nie Pozdrawiam wszystkich i dzięki za jakiekolwiek info   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/1505-auto-z-asb-pytanie/page/2/#findComment-7429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 po kolei... jakie oznaczenie ma moja asb koreańce zrzynają z japońców, więc bardzo prawdopodobne, że będzie to japońska skrzynia AISIN - taka jak mają na przykład ople i jeep najlepiej odczytać z tabliczki na skrzyni czy w moim modelu jest filtr oleju pod miską czy ten środkowy wszystkie FWD jakie spotkałem miały filtr wewnątrz, tylko RWD miały pod deklem (opel, mercedes, jeep) nie wiem na ile to prawda a na ile bzdura,ale słyszałem że jeżeli olej nie był wymieniany ,to lepiej go zostawić ,ponieważ jak się wymieni na nowy to się zmyje w skrzyni ,,coś,,nie wiem co?ale może skrzynia pracować jeszcze gorzej po wymianie na ,świeży olej prawda jeśli olej śmierdzi spalenizną lub jest ciemny, to lepiej dać sobie spokój i odwlec wymianę skrzyni w perspektywie iluś tam nastu/dziesięciu tys km chyba, że się chce zaryzykować wymianę już świeży olej jest rzadszy bo nie ma zanieczyszczeń i elektrozawory + mechanizmy skrzyni lekko zmęczone nie wymienianym olejem nie będą w stanie utrzymać właściwego ciśnienia i skrzynia padnie raz dwa jesli olej jest czysty, to warto wymienić i mieć spokój u opla wymiana jest co 45 tys km - w większości aut tak jest - np jeep co 30 tys mil czyli jakieś 46-47 tys km na statyczną wymianę powinno wystarczyć ok. 5l oleju - ATF oczywiście, warto zapytać w ASO jaki konkretnie - czy II, czy III czy może VI przy dynamicznej wymianie ok. 10-12l wyjdzie i lepiej taką przeprowadzić jesli już sie za to zabierać   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/1505-auto-z-asb-pytanie/page/2/#findComment-7430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szopen484 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Dzięki oz odp.ArKos. Pozdrawiam   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/1505-auto-z-asb-pytanie/page/2/#findComment-7431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi