Skocz do zawartości

mazda 6 gasnie na wolnych obrotach


Gość nemo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z mazda 6 . Otóż na wolnych obrotach gaśnie silnik. Ponowne odpalenie silnika jest możliwe tylko z dodaniem gazu bo inaczej nie odpali. Trzeba potrzymać na wyższych obrotach jakiś czas

i później znowu chodzi. Sprawdzałem na komputerze

usterki i błędy i wykazało coś z przepływomierzem powietrza ale błędy zostały usunięte i nic to nie dało. Po tygodniu jazdy sprawdzałem jeszcze raz i błędów żadnych nie ma a autko dalej gaśnie. podmianka przepływki nic nie dała ( założyłem przepływomierz z innego autka i nic ) Mechanik mówił że może być pompka wstępna paliwa ( ta w zbiorniku ) ale nie jestem pewien czy to ta usterka . może to coś innego jest walnięte. Zawór scv ? Czy miał ktoś podobny problem? Proszę o rady co może być przyczyna.....

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gość szymon 1587cm3

Przydałoby sie zmierzyc cisnienie na listwie, zbyt niskie mogłoby swiadczyc o kiepskiej pompie w zbiorniku. Chociaz gdyby cisnienie było za niskie to wywaliłby bład zwiazany z cisnieniem na listwie a tego nie ma.

 

Co do samej przepływki to moze cos z wtyczka, przełamane przewody (ale w tym przypadku znów powiniej pojawic sie bład).

 

Filtr paliwa podmieniłes (profilaktycznie)?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich . Odnośnie gaśnięcia tej mojej mazdy to powiem co zrobiłem. Otóż wlałem do zbiornika płyn do czyszczenia wtrysków i zaczęła się stabilizować sytuacja. Autko już nie gaśnie. Tzn. na ciepłym silniku jest już wszystko ok jeszcze trochę na zimnym obroty lekko falują ale wszystko powoli wraca do normy. Wiec co mogło być przyczyna ? Brudne wtryski ?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam. Mój problem a raczej mojego kolegi jest zbliżony z tym że samochód to mazda 3 z 2007 roku 1.6 diesel 109konny. Problem wygląda tak ze auto gaśnie na wyższych obrotach, 3000obr i odcina;/ w zimie był zmieniony filtr paliwa na nowy, oraz czyszczony filtr cząsteczek stałych. samochód po podpięciu do komputera nie wykazał żadnych błędów. Paliwo tankowane na statiol wiec chyba jest ok.. jakieś pomysły co możne być przyczyna??? pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.