Skocz do zawartości

skrzynia vectra c kombi F17

Gość jkkibitz

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich, nie bede rozwijal zbyt dlugiego wstepu, przejde od razu do rzeczy.

vectra c 2003 listopad 1.8 16v benzyna, oryginalna skrzynia f17c394 (wg oznaczen na skrzyni), przezyla do okolo 170tys mil, wymiana na kuoiona w ciemno ze szrotu skrzynie z baaardzo dlugim przelozeniem (nawet nie wiem jakie oznaczenie, nie sprawdzilem). zakupilem skrzynie f17c374, czy ta bedzie miala podobnnie jak oryginalna krotsze przelozenia, co oznaczaja ostatnie trzy cyfry w moim przypadku 394 a 374, jaka jest roznica pomiedzy nimi i czy wogole zamiennik ktory kupilem c374 da rade pociagnac moja budke? z wyrazami szacunku jkkibitz

dziekuje za rade ale naleze do tych osob ktore szukaja, przeszedlem przez wszystkie tematy na tej stronie wlacznie z opisem poszcsegolnych modeli, tzw big blokow w moim przypadku, ale przy vectrac karawan podana jest tylkko jedna skrzynia f17c394

czy moge zamienic ja f17c374

pytam o koncowe liczby tzw przelozenia, czy to ma jakies znaczenie na eksploatacje i zuzucie sie czesci samej skrzyni, jak w pytaniu czy ta skrzynia pociagnie moja budke?

przeszedlem przez wszystkie tematy na tej stronie wlacznie z opisem poszcsegolnych modeli

, tzw big blokow

okej, jedziemy po kolei:

przy vectrac karawan podana jest tylkko jedna skrzynia f17c394

czy moge zamienic ja f17c374

tak, fizycznie, technicznie pasuje

pytam o koncowe liczby tzw przelozenia, czy to ma jakies znaczenie na eksploatacje i zuzucie sie czesci samej skrzyni

zużycie samej skrzyni będzie taka różnica, jak jeździć autem pustym a autem z pasażerami czyli praktycznie żadna

znaczenie eksploatacyjne zostało ujęte w linku - przyspieszenie i zużycie paliwa inne

czy ta skrzynia pociagnie moja budke?

była stosowana w VC?

była

więc odpowiedź jest chyba oczywista

z matematyki prostej można sobie policzyć, że przełożenie 3,74 jest mniejsze od przełożenia 3,94 o jakieś 5% czyli jest pomijalnie małe

to tak jakby porównywać osiągi auta na nowych oponach z bieżnikiem 10mm i na takich kompletnie łysych - mniej więcej porównywalne ja w wypadku skrzyń różnice

dziekuje uprzejmie za doglebne wyjasnienie, o to mnie praktycznie chodzilio, jeszzce jedno pytanie zeby nie zanudzac, obie skrzynie wygladaja identycznie, poza jednym szczegolem, dzwignia zmiany biegow, czy z podstawa prostej mechnaiki na poziomie wymiany rozrzadow moge zamienic te gory, czy wystarczy wrzucic luz, odkrecic po chuba 3 srubki i przelozyc te topy czy jest jakas bardziej skomplikowana czynnosc, dziekuje :)

dziekuje za porady, nie wiem czy dam rade jutro ale napewno w piatek zabiore sie do tego, porobie pare zdjec i opisze efekt swoich mozolnych wypocin, dziekuje za pomoc i do napisania :-) , mam nadzieje wrzucic zdjatko swojej vicky, przy ktorej juz tak duzo nakombinowalem :)