Gość jkkibitz Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 witam wszystkich, nie bede rozwijal zbyt dlugiego wstepu, przejde od razu do rzeczy. vectra c 2003 listopad 1.8 16v benzyna, oryginalna skrzynia f17c394 (wg oznaczen na skrzyni), przezyla do okolo 170tys mil, wymiana na kuoiona w ciemno ze szrotu skrzynie z baaardzo dlugim przelozeniem (nawet nie wiem jakie oznaczenie, nie sprawdzilem). zakupilem skrzynie f17c374, czy ta bedzie miala podobnnie jak oryginalna krotsze przelozenia, co oznaczaja ostatnie trzy cyfry w moim przypadku 394 a 374, jaka jest roznica pomiedzy nimi i czy wogole zamiennik ktory kupilem c374 da rade pociagnac moja budke? z wyrazami szacunku jkkibitz   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 http://forum.samnaprawiam.com/kompendium-wiedzy-o-skrzyniach-biegow-opla-vt249.htm wystarczy tylko (a może aż) poczytać forum i dział poradników... jest WSZYSTKO o oplowskich skrzyniach   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jkkibitz Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 dziekuje za rade ale naleze do tych osob ktore szukaja, przeszedlem przez wszystkie tematy na tej stronie wlacznie z opisem poszcsegolnych modeli, tzw big blokow w moim przypadku, ale przy vectrac karawan podana jest tylkko jedna skrzynia f17c394 czy moge zamienic ja f17c374 pytam o koncowe liczby tzw przelozenia, czy to ma jakies znaczenie na eksploatacje i zuzucie sie czesci samej skrzyni, jak w pytaniu czy ta skrzynia pociagnie moja budke?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 przeszedlem przez wszystkie tematy na tej stronie wlacznie z opisem poszcsegolnych modeli, tzw big blokow okej, jedziemy po kolei: przy vectrac karawan podana jest tylkko jedna skrzynia f17c394czy moge zamienic ja f17c374 tak, fizycznie, technicznie pasuje pytam o koncowe liczby tzw przelozenia, czy to ma jakies znaczenie na eksploatacje i zuzucie sie czesci samej skrzyni zużycie samej skrzyni będzie taka różnica, jak jeździć autem pustym a autem z pasażerami czyli praktycznie żadna znaczenie eksploatacyjne zostało ujęte w linku - przyspieszenie i zużycie paliwa inne czy ta skrzynia pociagnie moja budke? była stosowana w VC? była więc odpowiedź jest chyba oczywista z matematyki prostej można sobie policzyć, że przełożenie 3,74 jest mniejsze od przełożenia 3,94 o jakieś 5% czyli jest pomijalnie małe to tak jakby porównywać osiągi auta na nowych oponach z bieżnikiem 10mm i na takich kompletnie łysych - mniej więcej porównywalne ja w wypadku skrzyń różnice   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jkkibitz Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 dziekuje uprzejmie za doglebne wyjasnienie, o to mnie praktycznie chodzilio, jeszzce jedno pytanie zeby nie zanudzac, obie skrzynie wygladaja identycznie, poza jednym szczegolem, dzwignia zmiany biegow, czy z podstawa prostej mechnaiki na poziomie wymiany rozrzadow moge zamienic te gory, czy wystarczy wrzucic luz, odkrecic po chuba 3 srubki i przelozyc te topy czy jest jakas bardziej skomplikowana czynnosc, dziekuje   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 wybieraki są wymienne w starszej generacji skrzyń na metalowym drążku dało się zamieniać bezproblemowo nowsze na linkach z tego co mi wiadomo również się da   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jkkibitz Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 dziekuje za porady, nie wiem czy dam rade jutro ale napewno w piatek zabiore sie do tego, porobie pare zdjec i opisze efekt swoich mozolnych wypocin, dziekuje za pomoc i do napisania , mam nadzieje wrzucic zdjatko swojej vicky, przy ktorej juz tak duzo nakombinowalem   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 opstrykaj ile się da i zrób fotoporadnik "wymiana skrzyni biegów" przyda się innym   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi