Skocz do zawartości

Filtr par paliwa (filtr węglowy)

Gość mieszko

Rekomendowane odpowiedzi

W niektórych samochodach występuję filtr par paliwa. Z tego co wiem urządzenie to montowanie jest ze względów ekologii - opary są kierowane z powrotem do silnika. Zasada działania jest taka:

uklodp.jpg

Mam problem w Golfie III (silnik 1.6 oznaczenie AAE jeśli dobrze pamiętam) że elektrozawór zawór odpowietrzania zbiornika paliwa czasem "cyka" po czym obroty na chwile zaczynają pływać.

Mam pytanie czy ten filtr może za to odpowiadać? Czy w ogóle taki filtr się wymienia? Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat. Na allegro nie ma takich filtrów nowych.

Mam pytanie czy ten filtr może za to odpowiadać? Czy w ogóle taki filtr się wymienia? Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat.

na podstawie opla:

nie wymienia się go

jest potrzebny silnikowi ta, jak tobie katar - po prostu to tylko ekologia

wiele osób w oplu robi to tak:

odłącza wężyk biegnący z przepustnicy do elektrozaworu par paliwa i zaślepia go

wywala filtr węglowy razem z wężykiem biegnącym do zaworu

oczywiście należy elektrozawór pozostawić wpięty, aby urządzenie sterujące go widziało - w oplu wali błędem jak go braknie

opcja II

zostawić wpięty w układ elektrozawór, aby dostarcał w chwili otwarcia powietrze do przepustnicy

na podobnej zasadzie jest z egr-em - jak się go zaślepi, to jest lepiej niż z nim w pełni sprawnym, bo silnikowi do szczęścia potrzebny nie jest

• 4 lata później...
Gość manieksurf

Witam. U mnie najprawdopodobniej ulatują opary z odpowietrznika z filtra węglowego oparów paliwa (https://picasaweb.google.com/manieksurf/ZafiraAZapachPaliwaWKabinie) - czułem zapach paliwa. Jest on blisko kanału dolotowego do wentylatora nawiewu kabiny.

To oznacza niesprawny filtr węglowy? Niechciałbym go usuwać więc może kupić używany a może wystarczy zaślepić końcówkę tego odpowietrznika. A może elektrozawór par paliwa nie działa?

• 1 rok później...

Witam

W mojej vectrze mam uszkodzony właśnie zawór par paliwa, kolega wyżej napisał, że można go zaślepić. Ma to jakiś wpływ później na silnik. Czytam na necie i pisze, że w zime podgrzewa to przepustnice. Czy śmiało mogę przewód zaślepić?