Gość mieszko Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 W niektórych samochodach występuję filtr par paliwa. Z tego co wiem urządzenie to montowanie jest ze względów ekologii - opary są kierowane z powrotem do silnika. Zasada działania jest taka: Mam problem w Golfie III (silnik 1.6 oznaczenie AAE jeśli dobrze pamiętam) że elektrozawór zawór odpowietrzania zbiornika paliwa czasem "cyka" po czym obroty na chwile zaczynają pływać. Mam pytanie czy ten filtr może za to odpowiadać? Czy w ogóle taki filtr się wymienia? Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat. Na allegro nie ma takich filtrów nowych.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Mam pytanie czy ten filtr może za to odpowiadać? Czy w ogóle taki filtr się wymienia? Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat. na podstawie opla: nie wymienia się go jest potrzebny silnikowi ta, jak tobie katar - po prostu to tylko ekologia wiele osób w oplu robi to tak: odłącza wężyk biegnący z przepustnicy do elektrozaworu par paliwa i zaślepia go wywala filtr węglowy razem z wężykiem biegnącym do zaworu oczywiście należy elektrozawór pozostawić wpięty, aby urządzenie sterujące go widziało - w oplu wali błędem jak go braknie opcja II zostawić wpięty w układ elektrozawór, aby dostarcał w chwili otwarcia powietrze do przepustnicy na podobnej zasadzie jest z egr-em - jak się go zaślepi, to jest lepiej niż z nim w pełni sprawnym, bo silnikowi do szczęścia potrzebny nie jest   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość manieksurf Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Witam. U mnie najprawdopodobniej ulatują opary z odpowietrznika z filtra węglowego oparów paliwa (https://picasaweb.google.com/manieksurf/ZafiraAZapachPaliwaWKabinie) - czułem zapach paliwa. Jest on blisko kanału dolotowego do wentylatora nawiewu kabiny. To oznacza niesprawny filtr węglowy? Niechciałbym go usuwać więc może kupić używany a może wystarczy zaślepić końcówkę tego odpowietrznika. A może elektrozawór par paliwa nie działa?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pawell_17 Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Witam W mojej vectrze mam uszkodzony właśnie zawór par paliwa, kolega wyżej napisał, że można go zaślepić. Ma to jakiś wpływ później na silnik. Czytam na necie i pisze, że w zime podgrzewa to przepustnice. Czy śmiało mogę przewód zaślepić?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi