ArKos Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Czyli jak z koreańca zrobić porshe killera. Hej Wczoraj zakończylem pomyślnie swapa na c20let w Nexii i podziele się z Wami moimi materiałami ,które zrobiłem generalnie dla Was. Myślę ,że samo zamocowanie silnika to nie problem ,ja akurat spiąłem c20let ze skrzynia D16 (odpowiednik F16) więc półosie nie były problemem - po prostu wszystko zostało tak jak było ,łącznie z hydraulicznym sprzęgłem. Założyliśmy jedynie kompletne sprzęgło z c20xe. Dodatkowo - nie kupujcie silników na szeroki pasek Ja niestety dostałem silnik na szeroki i po prostu nie ma miejsca ,a nie chciałem przesuwać skrzyni biegów itd bo potem na tym cierpią przeguby. Dodatkowa sprawa to mocowanie silnika - trzeba uciąć seryjnie mocowanie poduszki i rzeźbić od spodu podłużnice - ja miałem taki zamiar i uciąłem seryjnie mocowanie a po włożeniu silnika po prostu nie było miejsca na naciąg i wspomaganie ,nie mówiąc już o alternatorze i żeby to jakos działało (może sie obijać) to trzeba krzywo ustawić silnik co wyglada okropnie! Po prostu kupujcie na wąski pasek ,bądz od razu kupcie koło pasowe,pompe wspomagania wraz z łapą i naciągiemi ,alternator wraz z naciągiem i łapą na wąski pasek - wszystko pasuje idealnie nie macie z niczym problemu. Minimalny problem pojawił się z chłodnicą i trzeba wyciąć przedni pas w 2 miejscach by chłodnica weszła głębiej i zrobiła miejsce dla gumy z turbiny do przepustnicy. Silnik zamocowaliśmy na oryginalnej aluminiowej łapie z c20xe dając jedynie 5mm dystans między poduszkę a łapę. Jak właściciel się zgodzi to zamieścimy parę zdjęć ... bo wszystko zostało PROFI zrobione! Teraz została elektryka i tu pojawił się problem. Ja od kilku lat zajmowałem się głównie Oplem i generalnie znam każdy kabelek i jak wiecie w Daewoo sa całkiem inne kolory kabli itd. więc z Waszą pomocą ( podziękowania dla EL35 ,bez którego bym tak szybko sobie nie poradził) zrobiłem cały opis. W komorze są dwie wiązki jedna to ta sterująca od komputera i druga to ta zasilająca Akumulator,Rozrusznik,Alternator i kilka kabelków. Nazwijmy je: A - komputer B - zasilanie W wiązce B zasilającej znajduje się pierwsza kostka,która jest nam potrzebna : x3 -znajdziemy ją po prawej stronie przy kolumnie amortyzatora stojąc na prost komory silnika. Tutaj dokładny opis: Na zdjęciu są dwie tabelki - w pierwszej są kable ,które znajdziemy w kostce x3 i w drugiej kabelki z Opla - które musimy do niej dolutować. Zostawcie sobie wiązke B z nexii i podepnijcie to co potrzeba z Opla. Wiadomo biegną w niej grube kable: Czerwony - (+) z akumulatora do rozrusznika a z niego do alternatora , Czarny - (-) z akumulatora do karoserii ,i do przykręcenia do silnika. ALTERNATOR : W alternatorze z Nexii mieliście kostke ,którą teraz trzeba uciąć i na brązowy kabelek (wiazka B nexia) założyć oczko połączeniowe aby przykręcić je do alternatora (na mniejszy grot -nakretka na klucz 8 ) to jest kontrolka ładowania. Na wiekszy grot przykręcamy (+) z akumulatora ,nakrętka na klucz 10. ROZRUSZNIK : Na do rozrusznika przykręcamy gruby czerwony przewód (++ (grubszy grot na nakretkę ,na klucz 13) a na mniejszy grot na nakrętkę ,na klucz 10 przykręcamy oczko z fioletowym kablem - to jest wzbudzenie . Resztę kabelków podpinamy tak jak w opisie na zdjęciu. Jeśli chodzi o obrotomierz to w nexi kabelek jest biały a w oplu zielony i teraz sprawa wygląda tak ,że w silniku C20XE/NE zielony kabelek jest przy cewce i można śmiało podpiąć pod niego ten biały kabel i będzie wszystko działać ,natomiast C20LET tego kabelka tam nie ma i trzeba znaleźć zielony kabelek w zielonej wtyczce w wiązce komputera silnika C20LET (zaraz przy ECU ) - poniżej foto : zaznaczone na żółto to tyczy się tylko Vectry A i Calibry (w astrze są one gdzie indziej ,ale i tak łatwo je znależć bo kolory są identyczne (w Astrze i Kadecie jest okrągła duża wtyczka na min. 13kabli) Przy kablach od alternatora w wiazce B znajdziemy bialo-szary kabelek i jego trzeba połączyć z kabelkiem niebieskim odpowiadającym za wskazywanie temperatury cieczy na liczniku. Po prostu trzeba wyciągnąć niebieski kabelek z wiazki A sterującej silnikiem C20LET (on biegnie do kabiny -trzeba wyciagnąć go stamtąd do komory silnika i połączyć z bialo-szarym. W wiązce A z C20LET znajdziemy również CZARNY grubszy kabelek (pojedyńcza wtyczka) - to jest (+) dla komputera i musimy podłączyć go do Czerwono-Białego kabelka w wiązce B od Nexii - to jest niby + na cewkę ,ale w silniku 1,5 i można go użyć jako + po stacyjce i ta wiązka jest już gotowa : Ta pojedyńcza wtyczka jest tutaj : Na dole po prawej zaznaczyłem i opisałem. Teraz druga część zabawy. W kabinie oryginalnie mamy kostki x4 i x4a - znajdują się one nad nogami pasażera ,koło komputera z Nexii. Bierzemy do ręki starą wiązkę komputera z Nexii i odcinamy kabelki z kostkami x4 i x4a tak aby połączyć je z kostkami pod nogami. Ułatwia nam to sprawę w razie rozebrania auta czy coś. Od razu zaznaczam ,że kostka x4a nie jest nam do niczego potrzebna więc nie musimy jej podpinać i teraz podpinamy kabelki z zielonej kostki (zdj. 2) do kabelków z kostki x4 poniżej zdjęcie z opisem : i lutujemy. PRZEKAŹNIK POMPY PALIWA (dwustopniowy) Teraz sprawa przekaźnika pompy paliwa , sprawa jest banalnie prosta - we wtyczce przekaźnika pomy paliwa szukamy grubego Czerwono-Niebieskiego przewodu (sprawdzamy jeszcze czy wychodzi z niego (+) - najprościej podpinamy do niego próbówkę i pokręcimy silnikiem - on daje + na pompe wtedy kiedy zaczynamy krecić silnikiem a nie jak w Nexii ,wtedy jak przekręcasz kluczyk w pozycję zapłonu i słyszysz jak pompa pompuje. Żeby to działało musimy podpiąć czarny kabelek z pojedyńczej wtyczki ,z wiązki komputera - którą opisałem wyżej!!! Po przekręceniu kluczyka w zapłon przekaźnik musi przeskoczyć ,a przy kręceniu silnikiem musi być + na tym czerwono-niebieskim przewodzie!! Jak to działa to wtedy podpinamy Czerwono-Niebieski przewód do Biało-Brązowego przewodu we wtyczce x4. A reszte tak jak to opisałem na zdjęciu. Jeszcze raz podziękowania dla EL35 za opisanie kabelków. Niech Wam służy i powodzenia w SWAP-owaniu. Autor: kLaRi Źródło: http://www.nexia.pl   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/106-tuning-swap-na-20-16v-turbo-daewoo-nexia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi