Skocz do zawartości

Honda Civic VI - zamek centralny nie daje znaku życia

Gość d4nny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od nie dawna mam Hondę (wersja 3d), zauważyłem, że zamek centralny nie działa, dziś dokładnie się przyjrzalem sytuacji - zdjelem poszycia drzwi kierowcy i pasazera...

podsumowanie:

- strona lewa (kierowcy): siłowniczek zamka prawdopodobnie wymieniany ma biały kolor, ida do niego kabelki z czego: bialy (napiecie 3,03V), pomaranczowy (napiecie 1,33V), zolty i zielony (tu nie ma napiecia, takie same kable ida do silowniczka w drzwiach pasazera, wiec te kable sa do sterowania zamkiem w drzwiach pasazera poprzez zamek w drzwiach kierowcy)

- strona prawa (pasazera): silowniczek zamka jest czarny, nosi symbol A355521, id do niego 2 kabelki (zielony i zolty, bez napiecia)

w czym lezy problem? w wiazce kabli po stronie kierowcy ? czy jednak winny jest silowniczek w drzwiach kierowcy ?

jakie powinny byc napiecia w kabelkach pomaranczowym i bialym ? czy nie aby ok. 12V ?

Kolejny mało opisany problem jaka Honda ?? jakie tam są siłowniki oryginalne czy już dokładane ??

W większości japońskich aut w drzwiach kierowcy jest mikro przełącznik który zamyka lub otwiera centralny możesz go mieć uszkodzony o ile tam jest, często też przerywają się kable na przejściu z drzwi do belki czyli w okolicach zawiasów warto sprawdzić. Więcej na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie Ci napisać.

szczegoly dotyczace silnika i roku produkcji podalem w opisie tematu ale moge podac raz jeszcze tutaj Honda Civic 1.4i 90KM, D14A3, EJ9, 1996r.

dzis nie mialem mozliwosci dokladnego sprawdzenia takich rzeczy jak wlasnie ta wiazka kabli miedzy slupkiem a drzwiami, sterownik itd. caly dzien padal pzrelotny deszcz a ze auto stoi pod chmurka to nie chcialem rozbabrywac za mocno... mam nadzieje ze jutro dopisze pogoda, posprawdzam wszystko dokladnie i napisze jak sprawa wyglada

silownik w dzrwiach kierowcy wyglada na dokladany - jakis zamiennik, silownik w drzwiach pasazera wyglada na fabryczny oryginalny Hondy

dobra już wszystko wyjaśnione, jakiś idiota - poprzedni właściciel "naprawił" bezpiecznik szklany drutem... nawet lutownicy użył, niestety nie pzrechodziło przez ten bezpiecznik dostateczne napięcie no i zamek był martwy...

mam takie pytanie: czy mogę użyć zamiast tego bepiecznika szklanego bezpiecznik samochodowy taki jak siedzi w skrzynce bezpieczników? powód jest taki ze ten szklany bezpiecznik bedzie raczej ciezko dostepny (jest dosyć spory) i drogi

jest to bezpiecznik 15A, 250V - tak 250, nie wiem co za idiota używa takich bezpieczników w aucie, ja chcę przerobić nieco końcówki kabelków i dać zwykły samochodowy bezpiecznik 15A, 12V

możesz wyciąć ten bezpiecznik, dokupić gotowe gniazdo bezpiecznikowe w przewodzie i analogicznie wlutować je w to samo miejsce