Skocz do zawartości

[podwozie] Calibra wymiana tylnych klocków hamulcowych

ArKos

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś przeprowadziłem sobie Taki zabieg i pomyślałem że pykne pare fotek i napisze opis jak to sobie samemu zrobić :) ja akurat wymieniałem same bolce i ten krzyżyk ale jeden ruch i mozna wymienić tak samo klocki, bolce sa istotne bo niekiedy są strasznie skorodowane pokrzywione i nawpewno nie sprzyja to gładkiej pracy klocków.

No to zaczynamy. Kupujemy Sobie takie coś w sklepie jak właśnie bolce do zacisków tylnich do calibry koszt to 23 pln. blaszki w komplecie

97f1a68f9a3c6ebb.jpg

Następnie unosimy tylnie koło zdejmujemy:

d368aa48df8b83af.jpg

I widzimy tam piekną rdze :)

482e79e5598544f8.jpg

Następnie bierzemy jakiś dobry twardy szpikulec lekko tępawy na końcu np. ja użyłem jakiegoś pilnika z takim własnie czubkiem :) musi być na tyle mały ten czubeczek zeby wszedł nam w ten maly otwór i ruszył ten bolec. Bierzemy młotek przykładamy i uderzamy. jak ktos tego dlugo nie ruszal to moze pogiac pare narzedzi ale niestety tak to z tym jest

515b735ed2aaf3fe.jpg

jak juz sie nam ruszy i pilnik dalej w otwor juz nie przechodzi to bierzemy jakiegos np. gwoździa i wybijamy bolec do konca az wyjdzie od wewnętrznej strony

021f9ba84ebbd161.jpg

i tak oba. roznica jest taka nowe a stare

7d6182d787899ed5.jpg

Teraz w Przypadku wymiany Klocków poprostu je Wyjmujemy i wkładamy Nowe. Jesli nie mieszcza sie i widzimy ze tloczek wystaje sporo z zacisku bierzemy gruby srubokret albo pilnik i metoda oparcia o zacisk staramy sie go wepchnac do zacisku

Teraz zakładamy nowy krzyżaczek i od wewnątrz wkładamy nowe bolce i dobijamy je młotkiem do konca az na zewnatrz ujrzymy nowe srebrne czubeczki w otworach :)

dsc02596v.jpg

dsc02597mq.jpg

GOTOWE :) Teraz wsiadamy i z uwagi na to ze grzebalismy przy hamylcach trzeba je LEKKO PODPOMPOWAĆ PEDAŁEM HAMULCA!! :)

to wszystko :)

Autor: Montoja

Źródło: http://calibra-team.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania