Skocz do zawartości

Czy można założyć gaz do Opel Astra 5 1.4 125 KM turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem zapytać czy można zainstalować gaz do astry 5 1,4 125KM turbo a jeżeli można to jaki?

Edytowane przez adam43
poprawiłem fatalny styl pisowni - ostatni raz

https://forum.samnaprawiam.com/topic/7494-czy-mo%C5%BCna-za%C5%82o%C5%BCy%C4%87-gaz-do-opel-astra-5-14-125-km-turbo/

Wszystko się da. Nawet kosiarkę do trawy. Ten silnik ma bezpośredni wtrysk. Instalacja jest droższa bo co 4 wtrysk podaje paliwo. Koszt instalacji ok. 3500-4000. Zużycie gazu będzie niższe niż w innych silnikach, bo będzie podpalał też benzynę. Obstawiam na 100km spalanie 7 LPG + 3 benzyny.

Ja bym się w to nie pchał. Ten silnik nie jest w jakikolwiek sposób przewidziany do zagazowania, ma twarde szklanki i nieutwardzone gniazda zaworów. Oszczędność LPG po czasie przełoży się na dość wysoki koszt naprawy silnika.

• 3 tygodnie później...

A naprawiałeś kiedyś samochody, które miały LPG a mieć go nie powinny? Masz rozeznanie kosztów?

Dobrze ująłeś to na wstępie:

Wydaje mi się

W takim silniku LPG to bardzo pozorna oszczędność, bo po pewnym czasie jak auto zawoła o kasę, to się słabo robi i dochodzi się do wniosku, że to co się zaoszczędziło na LPG trzeba wydać teraz czyli nic się nie wyszło do przodu a auto stoi i wymaga naprawy.

Są silniki lubiące LPG, są silniki nie lubiące. Ten jest akurat drugi.

• 6 miesięcy temu...
Gość kornik21

Jeżeli już ktoś się decyduje na montaż lpg w przypadku bezpośredniego wtrysku to musi się liczyć z większym kosztem ale instalacja jest do ogarnięcia. Brat ma zamontowaną w Golfie 1.4 turbo 103kW instalacje BRC Direct Injection i póki jak na razie jeździ to całkiem nieźle auto ma niezłego kopa i co najważniejsze nie odcina go z lpg przy ostrzejszej jeździe. 

Gość adam1954
19 godzin temu, kornik21 napisał:

musi się liczyć z większym kosztem ale instalacja jest do ogarnięcia.

Tak do ogarnięcia ale jak?

Gazownik założy wszystko aby zarobić.

Pomyśl logicznie i spróbuj połknąć czopki zamiast wsadzić je do tyłka.

Oczywiście że je połkniesz ale jaki będzie skutek uboczny?

Dowiesz się tak przy łykaniu czopka jak po założeniu LPG tam gdzie nie powinno się zakładać.

Ciekawe co zrobi brat gdy będzie maił silnik do remontu a mechanik ceną doprowadzi go do zawału.

Ja się domyślam.

Będzie tak : panie zrobić aby można było pocisnąć do ,,Żyda,,

• 2 tygodnie później...
Gość kornik21

Rozumiem, że montujesz instalacje albo masz jakiekolwiek pojęcie na ich temat ?  Domyślam się też, że wiesz na czym polega istota działania tych instalacji ? Ponieważ te instalacje w żaden sposób nie są bardziej szkodliwe dla silnika od pozostałych. Są droższe bo silniki są bardziej skomplikowane i trzeba się bardziej przyłożyć do montażu. A są nieszkodliwe z tego względu, że zastosowany jest dotrysk benzyny co może i trochę wpływa na ekonomiczność ale w dalszym ciągu dla kierowcy jest opłacalne. 

Gość adam1954
22 minuty temu, kornik21 napisał:

A są nieszkodliwe z tego względu, że zastosowany jest dotrysk benzyny co może i trochę wpływa na ekonomiczność ale w dalszym ciągu dla kierowcy jest opłacalne. 

Opłacalne do jakiego momentu?

ArKos już wszystko wyjaśnił 

Więc daj spokój z tymi instalacjami